De 'Windows 7 compatible'-sticker wordt toegepast op de meest uiteenlopende producten; van applicaties tot pc-componenten en randapparatuur. Volgens Windows 7-blogger Gary Schare van Microsoft is deze certificering ook voor lichte laptops, de zogeheten 'ultra mobile systems'. Netbooks vallen echter buiten de boot.

Maar het bedrijf meldt nu plots dat die sticker niet van toepassing is op pc's, waaronder ook netbooks. Dat leek eerder wel het geval. Voor computers volgt nog een nu aangekondigd apart marketingprogramma met eigen certificering en sticker, vermeldt de update bij ict-nieuwssite Cnet. Dat 'Windows 7 ready' moet dan wel binnen 20 dagen rond zijn.

Geen 64-bit

Netbooks vielen buiten de boot voor de ene compatibiliteitssticker waarvan eerst sprake was. Die omissie heeft een reden. Één van de vereisten voor het verkrijgen van de sticker is dat een product ook moet werken op of met de 64-bit uitvoering van Windows 7, legt Microsoft-directeur Mark Relph uit. Dat doet hij in een update aan zijn lijvige post over het logo-marketingprogramma van Microsoft.

Nagenoeg alle huidige netbooks gebruiken echter de Atom-processor van Intel, een 32-bit chip. Dus krijgen die computers niet de certificering en de bijbehorende 'Windows 7 compatible'-sticker. En dat terwijl Microsoft niet alleen de beperkte Starter Edition biedt voor netbooks, maar juist stelt dat ook de reguliere Home Premium-uitvoering prima draait op die bescheiden hardware. Daar is in de praktijk nog twijfel over. Een ander stickerprogramma dan dat voor software en randapparatuur moet helderheid bieden.

Vista Capable-debacle

Er is Microsoft veel aan gelegen om het driverdebacle bij de lancering van Windows Vista te vermijden. Veel hardware ontbeerde toen nog drivers voor die nieuwe Windows-versie. De eerder al beloofde website met compatibiliteitsinformatie voor Windows 7, het Compatibility Center, gaat binnenkort live. Microsoft heeft zoiets al opgezet voor Vista, waar voor pc's twee verschillende stickers golden: 'Certified for Windows Vista' en 'Works with Windows Vista'.

Daarnaast heeft Microsoft ook last gekregen van de verschillende stickers voor Vista-pc's. Het verschil tussen 'Vista Capable' en 'Vista Premium Ready' was niet duidelijk.

Consumenten hebben voor goedkopere computers met eerstgenoemde sticker gekozen, ook op XP-computers vóór de lancering van Vista. Zij bleken dan echter bepaalde functies te ontberen, zoals de grafische 3D-interface Aero. Daar zijn veel klachten en in de Verenigde Staten ook rechtszaken uit voortgekomen, tot op heden zonder verlies voor Microsoft.

6000 stuks gecertificeerd

Windows 7 moet geruststellend duidelijk zijn voor de consument. Het aantal officieel gecertificeerde producten dat compatibel is met Windows 7 ligt nu op 6000 stuks, blogt het Microsoft-team opgetogen. Opvallend genoeg zitten daar ook driverloze - of besturingssysteemonafhankelijke - producten bij zoals Ethernet-routers en nas-apparaten (network attached storage).