Even los van de ware concurrent voor Windows 7: XP. Linux heeft nu een paar jaar de kans gehad om de desktop te veroveren. OS X is licht gegroeid, maar is ook niet de grote kanshebber. Nee, 7 moet het vooral opnemen tegen XP. Vista raakt snel in de vergetelheid. En wel hierom:

Perceptie

Vista is besmeurd. Zelfs als Microsoft Windows 7 zou uitbrengen als een - al dan niet gratis - service pack voor Vista, zou er nog teveel afkeer en weerstand zijn. Vista is slecht, heeft iedereen al besloten. Het maakt niet uit of de onwetende consument toentertijd de minimumsysteemeisen van Microsoft heeft geloofd.

Het maakt niet uit of die pc-koper dan nog eens beknibbeld heeft op componenten als een grafische kaart of snelle harde schijf. Het maakt niet uit dat pc-leveranciers, chipsetmaker Intel en Microsoft zelf verkooptrucs hebben gehanteerd om Vista Capable-pc's te pushen. Het maakt niet uit dat iedereen betere beveiliging wil, maar toch ook gewoon ingelogd wil zijn als beheerder. Vista is veroordeeld, volledig schuldig bevonden en krijgt geen hoger beroep meer.

1.0-product

In de ict-industrie gaat al jaren het verhaal rond dat Microsoft pas bij versie 3.0 van een product het voor elkaar heeft. Voor die tijd is het niets, maar bij 3.0 moet de concurrentie wel gaan opletten. Windows stelde bij versie 3 pas wat voor, IE ook.

Vista was een 1.0-product. Het nieuwe beveiligingssysteem voor het draaien van applicaties, de nieuwe grafische interface, het nieuwe drivermodel, veel van het nieuwe in Vista was écht nieuw. Echt anders dan in XP.

Middels service pack 1 en 2 is Microsoft wel gekomen tot versie 2.0. Maar Windows 7 is echt de derde poging. Slanker, minder opdringerig, er is geluisterd naar klanten, er is geleerd van ervaringen met 1.0 en 2.0, kortom: nu echt beter. Zelfs onderzoeksbureau Gartner laat het standaardadvies 'wacht op service pack 1' varen.

Marketing Microsoft

Onderschat - ondanks de Vista-misser - de marketingmacht van Microsoft niet. Elk bedrijf is ineens minder enthousiast over het huidige product als de opvolger klaar staat. Dat moet je niet te vroeg doen; het typische ict-fenomeen van het Osborne-effect ligt altijd op de loer. Microsoft is er nu aan begonnen: niet alleen de voordelen van Windows 7 bejubelen, maar spijt betuigen over voorganger Vista.

'Op'

Terwijl de officiële ondersteuning voor Vista nog wel even loopt, en die voor XP flink is verlengd, zal de software zelf heel snel niet meer te verkrijgen zijn. Niet voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's, maar ook niet als los pakket in de winkel of als installatie bij een pc-leverancier of dienstverlener.

Natuurlijk, enterprise-licenties geven downgraderechten. Naar Vista en XP. Eerstgenoemde zal in de praktijk zeer weinig voorkomen. Het tweede nog wel, als een bedrijf een gestandaardiseerde desktopomgeving heeft gebaseerd op XP en daar nog even op blijft doorwerken. Het mooie aan software is dat het nooit slijt en dankzij kopiëren ook nooit 'op' kan zijn, maar de voorraad Vista gaat eruit.

Die oude pc kan echt niet meer

IE8 is een zwaar programma. Firefox 3.5 met wat plugins en nuttige addons ook. Chrome met de gescheiden processen voor tabbladen en sites ook wel. Sites zijn zwaarder, mailboxen dijen uit, documenten zijn groter, multimedia krijgt hogere resoluties, we draaien meer en meer achtergrondapplicaties en -services, games zijn mooier en veeleisender, zelfs simpele webgames zijn zwaar. Kortom: die oude pc trekt het niet allemaal meer.

Ooit leek 1 gigabyte geheugen best veel, leek een single core processor met veel Gigahertzen snel, of een vroege dualcore best vlot. Koop er onderdelen bij, maar op een gegeven moment kost oude technologie (ddr1 geheugen, ide hd, antieke-socket processor) zoveel, of brengt het zoveel domino-gevolgen met zich mee (nieuw moederbord voor nieuwe, grote sata2-schijf), dat een nieuwe pc best aantrekkelijk wordt.

En wat 'krijg' je er dan bij? Windows 7. XP of Vista zijn - afhankelijk van de uitvoering - middels activering gebonden aan die oude pc. Voor 'meenemen' moet ooit een volledige winkelversie (retail) zijn aangeschaft. Natuurlijk, veel techneuten sleutelen zelf een pc in elkaar en installeren dan het besturingssysteem (Windows-versie of juist helemaal geen Microsoft-product) naar keuze. Ook de ware Microsoft-fan zal dan waarschijnlijk niet voor Vista gaan.