Vorige week vaarwel Vista en nu dus welkom Windows 7. Niet om dat nieuwe besturingssysteem van Microsoft meteen tot succesnummer te benoemen. Daarvoor moeten er nog teveel hordes genomen worden. Maar toch leuk dat er weer een nieuw softwarepakket is waar iedereen een mening en verwachtingen over heeft. Volgens de maker de 'beste Windows-versie ooit', volgens pc-leveranciers het herstel van de crisis, volgens criticasters slechts een service pack voor Vista. Het heeft hoe dan ook nogal wat om tegen op te boksen.

De crisis

Ja, Windows 7 komt automatisch mee op een nieuwe pc. Voor de consument. Maar die is nu juist bewuster van de crisis, onder meer door het recente vallen van de DSB Bank. Dus de aanschaf van die nieuwe pc wordt nog eens wat naar voren geschoven. Als het om een Vista-gebruiker gaat dan heeft ie nog een relatief nieuwe computer. Als het om een XP-gebruiker gaat, kan het best zijn dat die pc - ondanks vervuiling - redelijk vlot draait. Of als vlot genoeg wordt ervaren.

Blijven er nog de bedrijven. Die zijn - volgens Microsoft en pc-leveranciers - nu toch echt toe aan vernieuwing van het pc-park, dat door de crisis al is uitgesteld. Maar die technologiebedrijven overschatten het belang van hun eigen producten. XP werkt nog prima en veel XP-machines kunnen 7 niet goed draaien. Als er al naar Vista is overgestapt, is die migratie misschien nog niet eens afgerond en hoe dan ook nog lang niet afgeschreven.

De financieel directeur kijkt naar het bedrag onderaan een vernieuwing van het pc-park en schrikt. De ict-afdeling kijkt naar een geheel nieuw platform met misschien wel makkelijker beheer, maar moet dat dan comineren met XP of Vista. Want een 'big bang'-migratie naar 7 is door de cfo afgeschoten.

En de losse verkoop van Windows 7 zal ook niet echt vlotten; het pakket kost bijna net zoveel als een instap-pc. En als je dat geld hebt, dan koop je toch beter een nieuwe pc?

De oude concurrent: Apple

Over geld gesproken, áls je geld hebt, waarom dan niet een Mac? Los van de discussie of een Apple-computer wel of niet (te) duur is. Ja, een Mac kost meer dan een gemiddelde pc. Net als een BMW meer kost dan een Nissan Micra. Of ie dat waard is, is aan de koper. Of die het er voor over heeft, en überhaupt dat geld hééft.

Gezien de goede financiële resultaten van Apple lijkt dat wel het geval. De verkoop van Macs is 17 procent gestegen. De desktops zijn daarbij 16 procent gedaald, maar de laptops zijn met 35 procent gegroeid. Bijna driekwart van de verkochte Macs zijn laptops. De aloude concurrent van Microsoft zal niet de markt gaan veroveren, maar kan wel de lucratieve bovenkant van de markt afromen. Terwijl de middenmoot en onderkant van de markt rustig stilzit en elke aanschaf uitstelt vanwege de crisis.

Leven op het web

Dat uitstellen kan ook best, want huidige desktopcomputers voldoen nog prima. Microsofts grootste angst van 1996 is namelijk waarheid geworden. De echte innovatie zit niet meer op de desktop maar online. Toenmalig concurrent Netscape dacht dat de tijd al rijp was om het pc-besturingssysteem achter ons te laten, maar dat heeft toch wat langer geduurd.

Nu zijn we - en internet - er aan toe: verbindingen zijn sneller, betaalbaarder, mobieler en altijd aan. We raken gewend aan hier inloggen en elders verdergaan, zonder moeizaam bestanden kopiëren naar een usb-stick of mailen aan jezelf. Het is begonnen met webmail en zet zich nu door met Google Docs, blogs, Hyves, MSN, Skype, Twitter, enzovoorts. Niet (constant) online zijn, is niet (kunnen) bestaan. En daarvoor heb je geen nieuw OS nodig.

De desktop is dood

Niet alleen is de traditionele 'persoonlijke computer' links ingehaald door de cloud, rechts is het ook gepasseerd: door de mobiel. Waar de pc-laptop ooit de belofte inhield van mobiel communiceren, werken en leven, is het in toenemende mate de telecomverbinding met internet die allesbepalend is. En welk apparaat heeft dat standaard al aan boord, bestaat zelfs bij de gratie van connectiviteit? Juist, de mobiele telefoon, met smartphone als de Blackberry en iPhone aan kop.

Windows Mobile staat sterk op achterstand. Netbooks zijn nog niet standaard voorzien van 3G-verbindingen. Nieuwe 'form factors' van de pc, zoals tablets, mobile internet devices (mid's), smartbooks en andere semi-hippe vormen en namen, proberen al jaren voet aan de grond te krijgen. Ja, moderne smartphones moeten om de dag aan de oplader. Maar laptops zitten gemiddeld na een paar uur al zonder stroom.

Weinig gestunt

Nederland valt weer eens buiten de boot. In thuismarkt de Verenigde Staten lokken Microsoft en partners met aanbiedingen, kortingen, bundelverkoop, superdeals en andere koopjes. 'Een HP-desktop, laptop en netbook voor de prijs van één Mac!' In andere landen wordt er ook wel gestunt.

Aanvankelijk krijgt Nederland geeneens een familiepakket, drie licenties voor de prijs van iets-minder. Uiteindelijk toch wel, zij het dan de Engelstalige uitvoering. Is het landje te klein? Of te trouw aan Windows? De Nederlander staat toch bekend om zuinigheid.

Toch heeft Microsoft Nederland forse doelen gesteld voor de adoptie van nieuwe kindje. Binnen een jaar zal 35 procent van de bedrijven aan het nieuwe besturingssysteem zitten, voorspelt directeur Theo Rinsema. We zullen zien.