Phone 7 moet dit jaar nog op de markt komen, maar Microsoft onhult niet wanneer precies. Het bedrijf laat nu wel weten, aan mobiel blog Pocket-lint, dat hardwarefabrikanten HTC, Samsung, Asus, LG en Dell met Phone 7-toestellen komen.

Onbekend

Onbekend is hoeveel modellen per fabrikant, en wanneer die dan verkrijgbaar zijn, en in welke landen. Nederland is hoe dan ook later aan de beurt. De toestellen van de vijf partners worden onthuld op de lancering van Phone 7, eind dit jaar.

Enkele van deze Phone 7-partners waren al bekend; uitgelekt of genoemd. Er was eerder echter ook sprake van Sony Ericsson, HP en Toshiba als toestelmakers voor Windows Phone 7. Het is niet bekend of die zijn afgevallen, of dat die hun nieuwe mobiele telefoons niet op tijd af hebben voor de lancering eind dit jaar. Sony Ericsson heeft wel Windows of Symbian op het hakblok liggen.

Op achterstand

Microsoft heeft met HTC de nummer vier op de wereldwijde smartphonemarkt mee voor zijn opvolger van Windows Mobile 6.5. De top drie bestaat uit achtereenvolgens Nokia, Blackberry-maker RIM, en Apple. Na HTC volgt Motorola. Hardwarefabrikanten Samsung, Asus, LG en Dell zijn al enige tijd uit op een groter deel van de snelgroeiende smartphonemarkt.

Microsofts huidige besturingssysteem voor mobiele telefoons, Windows Mobile, is al geruime tijd dalende in die markt. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam Windows Mobile uit op een marktaandeel van 6,8 procent. Dat was een jaar eerder nog 10,2 procent. Het verliest vooral marktaandeel aan de iPhone en aan Android-toestellen.

Android zat begin dit jaar op 9,6 procent, gegroeid vanaf 1,6 procent begin 2009. Dat besturingssysteem van Google draait op toestellen van diverse fabrikanten. Daaronder bevinden zich ook de onthulde Phone 7-partners; HTC, Samsung, Asus, LG en Dell.

Mobiel versus smartphone

Nokia’s Symbian is nog altijd de grootste met 44,3 procent marktaandeel, meldt onderzoeksbureau Gartner. Dat geldt voor de totale markt van mobiele telefoons, waar smartphones een klein maar groeiend deel van zijn. Het Symbian-marktaandeel is wel gedaald vanaf 48,8 procent in het beginkwartaal van vorig jaar.

Blackberry-toestellen van RIM zijn tweede met 19,4 procent, licht gezakt vanaf 20,6 procent. De iPhone van Apple volgt met 15,4 procent, gegroeid vanaf 10,5 procent een jaar eerder. In z’n totaliteit is de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons in het eerste kwartaal van dit jaar 17 procent gegroeid. Van die 314,7 miljoen toestellen zijn er slechts 54,3 miljoen smartphones, maar dat is wel 48,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Toestel van de zaak

Ondertussen is ook naar buiten gekomen dat Microsoft elk van zijn werknemers voorziet van een Windows Phone 7-toestel. Onbekend is welke fabrikant, of fabrikanten, die order in de wacht sleept, of slepen. Microsoft heeft wereldwijd zo’n 88.000 werknemers.