Daarmee wordt het management van virtual servers en fysieke opslag uitgebreid naar meerdere chassis. HP kwam in februari met Virtual Connect voor de c-Class bladeservers. Daarmee werd Ethernet Media Acces Control adressen en WWN’s gekoppeld aan insteekpunten. Al sinds de lancering sprak het bedrijf de wens uit om het management over meerdere chassis te kunnen verdelen.

Totnogtoe kon de opslag alleen worden verplaatst binnen hetzelfde chassis zonder gevolgen voor de connecties tussen virtual servers en de schijven. De nieuwe Virtual Connect kan maximaal honderd chassis aan, in totaal zo’n 1600 blades. "Virtual Connect technologie stelt klanten in staat om eenmalig network en opslag verbindingen in te stellen (binnen de enclosure) waardoor het toevoegen, verplaatsen of vervangen van servers snel kan gebeuren", schrijft de fabrikant. Het idee achter het systeem is dat er voor meerdere chassis maar één verbinding is met het netwerk, zodat blades kunnen worden vervangen, geplaatst en toegevoegd zonder dat er een programmeersessie aan vooraf hoeft te gaan.

Meegeleverd is versie 3.0 van het Management Pack, en er zijn verdere verbeteringen doorgevoerd aan de migration pack en de Polyserve software voor MS SQL. Het eerste heeft een 'queued migration feature' erbij gekregen, het bij het tweede worden grote SQL omgevingen in een single cluster gezet ten behoeve van de efficientie.

“Nu is een datacentrum nog een verzameling van systemen”, zegt Dick van Gaalen, program manager business technology van HP Nederland. “Het idee achter Virtual Connect Enterprise Manager is dat het datacentrum één groot systeem wordt”. Het past volgens Van Gaalen in een trend dat het beheer van datacentra datacentra geautomatiseerder worden. “Klinkt gek, maar datacentra zijn te weinig geautomatiseerd. Het beheer van de datastroom en opslag is te complex en nog erg arbeidsintensief, en grote bedrijven worstelen daarmee.” Het beheer wordt, zo stelt Van Gaalen, beter gecentraliseerd. Ook springt het pakket in op de energiebesparingsgedachte, omdat het volgens de producent in de gaten houdt waar de efficiëntie omhoog kan. “Je kunt beter een koude blade gebruiken voor een nieuwe opdracht dan dat je een blade die net warm is geworden door laat draaien”, zegt Van Gaalen, “ook dat houdt de managementsoftware in de gaten."

Hewlett-Packard gaat zelf zijn datacentrasysteem opnieuw inrichten, voegt Van Gaalen toe. “We gaan onze datacentra sluiten en beginnen met een datacentrum-concept in de V.S, op 3 verschillende lokaties met elk een twin voor de continuïteit.” Bron: Techworld