Vorige week al heeft Oracle R5 van zijn Enterprise Manager g10 uitgegeven, en het zwaartepunt ligt bij virtualisatie met het toevoegen van ondersteuning voor de Oracle VM Management Pack. De module is eigenlijk een beheeromgeving voor Oracles eigen op Xen gebaseerde virtualisatiesoftware, Oracle VM.

Zaken als het scheiden van problemen tussen applicatie en VM (zodat je als beheerder niet in het duister tast over waar een storing aan ligt), het invoeren van aparte policies voor VM's, automatisering van life cycles en hoogbeschikbaarheid van de virtuele infrastructuur zijn een paar van de functie waarmee Oracle adverteert. Wie Oracle Enterprise Manager g10 R5 heeft, krijgt de module er gratis bij.

Maar ondanks die broodnodige beheerslag, lijkt Oracle meer te willen. The Register meldt dat Ellisons overnamejunk een oogje heeft laten vallen op Virtual Iron, een virtualisator wiens VM net als die van Oracle is gebaseerd op Xen. Oracle laat daar, begrijpelijk genoeg, nog niets over los, dus het is gissen. Een mogelijkheid is volgens analistenfirma The Burton Group dat de beheertools van Virtual Iron in worden gepast om het Oracle-aanbod completer te maken, en dan vooral de tools voor migratie van VM's en gebruiksoptimalisatie van fysieke servers komen dan om de hoek kijken.

Vergelijkbare pogingen doet Oracle trouwens al een tijd op andere vlakken, tot op heden zonder heel veel succes. Voorbeelden daarvan zijn de eigen Linuxvariant (Oracle Enterprise Linux, gebaseerd op RHEL) met eigen ondersteuning ( Oracle Unbreakable Linux), en een eigen datawarehouse geoptimaliseerd voor Oracle Database (Oracle Database Machine). Bron: Techworld