Het klantenbestand van de zogeheten mobile virtual network operators (MVNO's) bestond in september 2008 uit 3,51 miljoen abonnees. Dit is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2007, blijkt uit onderzoek van Telecompaper. 17 procent van alle SIM-kaarten was in september in handen van virtuele operators, een stijging van 17 procent in een jaar tijd.

Wildgroei aan bedrijven

Uit de kwartaalcijfers blijkt verder dat nog steeds meer en meer bedrijven hun toetreding maken tot de virtuele operator markt, naast de al tientallen bestaande operators. Voorbeelden zijn Easer Mobile, Tok Toe Mie en Youfone.

Deze bedrijven maken alle gebruik van bestaande netwerken, en verkopen alleen abonnementen en prepaidkaarten. Omdat de cijfers uit september zijn, is het onlangs door KPN overgenomen Debitel gewoon meegeteld. Ook bij nieuwe onderzoeken zal dit vooralsnog het geval zijn, omdat Debitel nog steeds een virtuele provider is, laat een woordvoerder van Telecompaper weten.

De meeste (71 procent) van de virtuele mobiele operators maken gebruik van het KPN-netwerk. Telecompaper verwacht dat de MVNO-markt in 2009 verder groeit.