De softwaremaker reageert daarmee op een bericht van het Britse antivirusbedrijf Sophos dat de virussen Stratio.zip, Netsky.d en Mydoom.o in staat zijn om Vista te infecteren.

Microsoft wijst er op dat de virussen alleen kunnen toeslaan na een actie van de gebruiker. "Op basis van voorlopig onderzoek kan Microsoft bevestigen dat deze virussen geen misbruik maken van een tekortkoming in de beveiliging", stelt het bedrijf in een verklaring. "In plaats daarvan maken ze gebruik van social engineering om een systeem te infecteren."

Windows Mail Client (de opvolger van Outlook Express in Vista) blokkeert de virussen. Mailprogramma's van andere partijen of webmail kunnen echter wel kwetsbaar zijn, zo meldt Zdnet.

Microsoft raadt systeembeheerders daarom aan om de rechten van gebruikers te beperken, zodat werknemers niet zomaar op eigen houtje applicaties kunnen installeren. "Beschermingsmaatregelen, zoals de user account control (uac), kunnen helpen bij het tegengaan van aanvallen waarbij gebruikgemaakt wordt van social engineering." Bron: Techworld