De interne e-mailcorrespondentie van verantwoordelijke Microsoft-managers werd openbaargemaakt in het 'class-action' proces tegen Microsoft. De boze consumenten claimen dat Microsoft de kluit heeft belazerd door op computers die geen volwaardige Vista-versie kunnen draaien toch het 'Vista Capable' logo te plakken.

Naar nu blijkt heeft Microsoft de Vista-systeemeisen voor pc-fabrikanten omlaag geschroefd onder druk van chipgigant Intel. "Ten langen leste hebben we de vereisten verlaagd om Intel te helpen haar kwartaalomzet te halen, zodat de door konden gaan met het verkopen van moederborden met 915 chips erin", aldus John Kalkman, OEM-baas van Microsoft in een e-mail.

De beslissing kwam tot stand onder protest van andere Microsoft managers, die klaagden dat de 915 chipset van Intel niet in staat zou zijn om Vista's grafische krachtpatserij weer te geven. "We gaan door de knieën voor Intel" en "we laten Intel onze consumentenervaring voorschrijven", schrijft Mike Ybarra.

Jim Allchin, destijds co-president van Platforms & Services, mailt ontstemd rond: "Ik was hier niet bij betrokken en het is moeilijk voor mij om nu erin te stappen en alles terug te draaien. Wellicht kunnen we door het oog van de naald kruipen als we "capable" alleen gebruiken voor "oude" typen hardware."

Retailers pissig

Intel ontkent de onthullende lezing van de Microsoftmedewerkers, en laat weten 'dat Kalkman totaal niet de persoon is om iets te weten van de interne financiële vooruitzichten van Intel waar het chipsets, moederborden of enig ander product betreft'.

Todd Bishop, een journalist van de Seattle Post Intelligencer zette zeventien pagina's van de interne correspondentie (pdf) online. Bishop concludeert ook uit andere documenten dat veel retailers, waaronder supermarktgigant Wal-Mart, 'extreem teleurgesteld zijn dat Microsoft de eisen voor 'Vista Capable' verlaagde'. Wal-Mart benaderde zelfs direct computerfabrikant HP met de vraag de productielijn aan te passen en het Vista Capable logo van het instapmodel te halen. Bron: Techworld