Gebruikers van Windows 7 kunnen vanaf morgen upgraden naar Windows 8. Het nieuwe besturingssysteem ligt vanaf dan ook in de schappen. Ook de Windows Store wordt officieel geopend zodat gebruikers apps kunnen downloaden en de tablet Surface is te koop. Alleen niet in Nederland.

Tijdens een desoriënterende presentatie renden topmensen Mike Anguilo en Julie Larson-Green van toestel naar toestel om features te demonstreren. Microsoft liet geen kans onbenut om te demonstreren dat Windows overal op draait. "Volgend jaar verschijnen er wereldwijd 400 miljoen pc's en de meeste zullen Windows 8 draaien", voorspelt Microsoft-ceo Steve Ballmer.

Te veel keus?

Windows heeft een heel nieuwe interface met tegels zoals de GUI die voorheen bekend stond als Metro. Over de naamgeving is heel wat te doen geweest. De Modern UI is gebouwd op een design met vierkantjes die het navigeren logischer en intuïtiever moeten maken.

Microsoft heeft het er voor gebruikers niet eenvoudig op gemaakt door behalve verschillende versies van het OS voor de pc te introduceren, onder meer twee interfaces te gebruiken (Classic en Modern) en door versies voor x86 en ARM te scheiden.

Momenteel zijn er 1000 pc's die gecertificeerd zijn voor Windows 8. "Er komt een hele vloot hardware aan met het nieuwe OS", vertelt Microsoft-topman Mike Anguilo. "Telefoons, tablets, computers - het wordt de grootste golf van hardware in de geschiedenis."

Hardwarepartners doen het goedkoper

Microsoft laat zelf meteen zien hoe het moet. De softwaregigant doet weer eens een uitstapje in de hardware met een eigen ARM-tablet. Deze tablet draait Windows RT, de speciale ARM-versie van het nieuwe besturingssysteem. In een later stadium volgen x86-tablets met Intels Clover Trail-chips die Windows 8 Pro draaien.

Hardwarepartners kunnen het overigens met minder geld af dan Microsoft zelf. Samsung Ativ Tab draait ook Windows RT en is 100 dollar goedkoper dan de Surface. Microsoft bleef benadrukken dat gebruikers kunnen kiezen uit een brede serie hardware.

Randapparatuur op tablets

Windows 8 is nu te downloaden en ligt morgen in de winkel. Gebruikers met een pc of tablet die voor Windows 7 gecertificeerd is, kunnen per direct upgraden naar de nieuwe versie van het besturingssysteem.

Microsofts topman Steven Sinofsky benadrukt dat Windows RT een touchinterface combineert met productiviteit. "Randapparatuur is makkelijk te gebruiken. Printers, toetsenborden, muizen, bluetooth-apparaten en usb-schijven zijn aan de usb-poort te koppelen en werken meteen. Honderd procent van de printers die nu verkocht worden in de VS werken nu al met Windows RT.

Gemengde reacties

In september vorig jaar deed Microsoft het nieuwe besturingssysteem uit de doeken op een Microsoft-conferentie en ruim een jaar later ligt het besturingssysteem dan eindelijk in de winkel. "De wereld is er klaar voor", laat Microsoft voor de start van de presentatie zien.

De reacties op de preview-versies en release candidates zijn gemengd, vooral omdat het systeem een radicale nieuwe insteek heeft. Het OS is gebouwd voor touchscreens en moet zo geschikt zijn voor zowel pc's als tablets.

Ook de presentatie werd niet enthousiast ontvangen. "Gaap, is er eigenlijk iets nieuws te vertellen?", blogde een verveelde Alexandra Chang van Wired vlak voor Steve Ballmer opkwam. "Presentatie voorbij. Niets wat we nog niet eerder hebben gehoord", twitterde de IDG News Service.