VMware, speler in software voor virtuele infrastructuren voor standaard bedrijfssystemen, gaat een samenwerking aan met AMD, BEA Systems, BMC Software, Broadcom, Cisco Systems, Computer Associates International, Dell, Emulex, HP, IBM, Intel, Mellanox, Novell, QLogic en Red Hat om open virtualisatiestandaarden te bevorderen.

Dit initiatief staat open voor leveranciers die het gemeenschappelijke doel delen om de adoptie van open standaarden voor virtualisatie te versnellen. Bovendien kondigt VMware aan dat het haar partners toegang zal geven tot de broncode en interfaces van VMware ESX Server onder een nieuw programma dat de naam VMware Community Source draagt.

Dit programma is ontworpen om partners in staat te stellen de richting van VMware ESX Server te beïnvloeden door een gezamenlijke ontwikkelmodel en gedeelde bestuursprocessen.

"Virtualisatie wint aan marktbrede adoptie dankzij de onweerlegbare voordelen voor klanten. Het is een gebied dat rijk is aan kansen en het ecosysteem zal zich optimaal ontwikkelen met open standaarden. VMware maakt daarom de APIs van de marktleidende producten openbaar en voorziet in gedeeld bestuur en toegang daarvan," zegt Diane Greene, president van VMware. "We kijken uit naar deze volgende fase van toegenomen samenwerking van partners en geloven dat dit de best mogelijke manier is waarmee klanten het volledige potentieel van de x86 virtualisatielaag kunnen bereiken."