De beide grootmachten hebben dat bekend gemaakt op de VMworld-conferentie in Las Vegas. Cisco en VMware hebben gezamenlijk een beheertool ontwikkeld waarmee virtuele servers direct vanuit een Cisco-netwerkomgeving beheerd kunnen worden.

Grootste inzet volgens is de Virtual Network Link (VN-Link, die ondergebracht is bij Cisco), een beheertool waarmee de gebruikelijke opties om een netwerk te beheren bruikbaar worden in een virtuele omgeving. De tool vertaald de slag tussen de switch en de virtuele machine in een virtuele verbinding, waardoor de VM direct via het netwerk kan worden aangesproken. Daarbij wordt de virtuele softwareswitch van Cisco, de Nexus 1000V, geprepareerd om in een VMware-omgeving te passen.

Dat zou, zo beweren de fabrikanten, een VMware/Cisco-omgeving een stuk beheerbaarder maken, omdat de VM's dan gewoon onderdeel uitmaken van de omgeving, en niet apart aangestuurd hoeven te worden. De twee partijen gaan VN-Link als protocol neerleggen bij de IEEE, zodat ook andere leveranciers hier uiteindelijk gebruik van kunnen maken.

De Virtual Desktop Infrastructure (VDI) van VMware wordt ook uitgehuwelijkt aan een Cisco-productlijn, Application Delivery Networking. Die constructie is volgens de twee bedoeld om het doorsturen van applicaties naar virtuele desktops te stroomlijnen. Bron: Techworld