De technologie heeft nog geen naam, maar gisteren hebben de virtualisatie- en netwerkgrootmachten samen een proof of concept gegeven tijdens een presentatie op een Cisco-conferentie in San Francisco. Daarbij werd een VM over ongeveer 80 kilometer verplaatst door een glasvezelkabel.

Het idee is dat de technologie die VMware toepast in VMotion wordt uitgebreid naar de mogelijkheid om een draaiende virtuele machine naar een andere locatie te vervoeren via het WAN, zonder dat er downtime optreedt. Dat is een van de troeven die VMware op zijn borst houdt in de strijd tegen concurrenten als Microsoft. Hyper-V, de hypervisor uit Redmond, kent tot dusverre nog geen live migration, als staat dat wel al geruime tijd op de planning.

Begin deze week beschreef VMwares Guy Brunsdon al op zijn blog dat de twee partijen plannen hebben om VMotion-technologie bruikbaar te maken over een WAN. Technisch is dat volgens Brunsdon niet eenvoudig; de gegevens moeten immers verplaatst worden zonder dat de sessies onderbroken worden. "Die sessies in stand houden betekent met de bestaande technologie dat het L2-domein tot het uiterste laat gaan", schrijft Brunsdon. "Netwerkarchitectueel gezien ligt dat niet lekker."

De ontwikkeling van de techniek is bezig sinds vorig jaar. Bron: Techworld