Op die manier kan wellicht de dure Stratus-hardware worden vervangen door een software-gebaseerde oplossing.VMware gaf in oktober al een korte demonstratie van wat komen gaat.

Live replicatie is een oplossing voor configuraties die nu nog niet voor virtualisatie in aanmerking komen. Als het systeem belangrijke opdrachten verwerkt, heb je niets aan een high-availability oplossing. Daarbij wordt automatisch een nieuwe virtuele machine opgestart als de draaiende om wat voor reden dan ook crasht. Maar dan ben je de in-memory transacties wel kwijt. Bedrijven die zich dat niet kunnen veroorloven, maken nu nog gebruik van clusters of speciale servers van Stratus.

Real-time replicatie

De live replicatie van VMware lost het probleem van de in-memory transacties op door de complete virtuele machine real-time op een ander systeem te repliceren. Zodra het originele image eruit valt, kan de kopie zijn werk direct overnemen. "Wij proberen fout-tolerantie in te bouwen in onze software, zodat die op standaard hardware gebruikt kan worden," aldus Richard Garsthagen, VMware's technical marketing manager voor EMEA. "Door deze technologie op te nemen in de hypervisor, wordt die onafhankelijk van het onderliggende platform. Daarmee concurreren we inderdaad met de proprietary hardware van Stratus."

De technologie zelf is niet nieuw. De basis wordt nu al in VMware Workstation gebruikt. Software-ontwikkelaars kunnen de executie van hun virtuele machine opnemen en opslaan in een bestand. Vandaaruit kunnen ze door de executie heen "steppen" bij het debuggen van hun code.

Garsthagen kan nog niet precies zeggen wanneer en in welke versie de live replicatie zal worden opgenomen. "De technologie is nog in ontwikkeling. We draaien 'm wel al in ons demo center, en er zijn klanten die op dit moment de bèta-versie aan het testen zijn. We hopen er volgend jaar mee naar de markt te kunnen."

Meerwaarde

Ron Heg, voormalige Nederlandse directeur van Stratus en tegenwoordig eigenaar van distributeur Zero Downtime, zegt al met partner VMware over de nieuwe technologie te hebben gesproken. "Hun oplossing bevindt zich op niveau van applicatie en besturingssysteem, terwijl wij ons meer op de onderliggende hardware en operating system richten, zo hebben zowel VMware als Stratus mij verzekerd."

Hoewel VMware zelf aangeeft met live replicatie een concurrerend concept aan te bieden, denkt Heg met de Stratus-servers wel degelijk nog meerwaarde te kunnen bieden. Volgens hem maakt de extra complexiteit een software-matige oplossing kwetsbaar. "Een cluster blijkt na een half jaar niet meer te werken omdat de updates van de systemen niet goed zijn bijgehouden." Of de robuustheid van de systemen met de diensten daaromheen inderdaad genoeg zijn om de hoge aanschafprijs van de Stratus-systemen straks nog te rechtvaardigen, zal de toekomst uit moeten wijzen. Bron: Techworld