Thinstall is gespecialiseerd in applicatievirtualisatie, het loskoppelen van applicaties van het onderliggende besturingsysteem, onder Windows. Het maakt daarvoor gebruik van een 'thinstalled' .exe bestand, die behalve de runtime en databestanden ook alle informatie uit het register bevat. Programma's draaien met Thinstall in een zandbak waar alle aanvragen voor het register en bestandssysteem verwerkt worden. Dat is veiliger is dan direct op de OS, en vraagt minder van de hardware dan de full-OS virtualisatie waar VMware groot mee is geworden.

"Door Thinstall toe te voegen aan ons portfolio van desktopvirtualisaties kunnen we kosteneffectievere en flexibelere tools leveren waarmee desktops veilig kunnen worden bediend," schrijft vice-president Jeff Jennings van de VMwares divisie voor desktopproducten en software in een persverklaring. De acquisitie van Thinstall is de zevende door VMware in iets minder dan twee jaar tijd. De bedrijven willen niet kwijt hoeveel met de overname gemoeid is.

Voor de dienstverlening rondom desktop- en applicatievirtualisatie heeft VMware ook delen van virtualiseerder Foedus opgekocht. De expertise van dat bedrijf wil VMware inzetten om partners te assisteren in het uitbreiden van die tak van de virtualisatiemarkt. Bron: Techworld