Ondanks het luide tromgeroffel rondom de introductie van Windows Server 2012 en de nieuwe versie van Microsoft Hyper-V is de rol van Microsoft volgens VMware-baas Gelsinger nog altijd zeer beperkt. “Ze zijn een volger en zullen dat ook blijven", zei de topman van VMware die tijdens de keynote van de technische VMware-conferentie VMworld in Barcelona voorrekende dat het ecosysteem van Microsofts Hyper-V hypervisor vele malen kleiner en beperkter is dan dat van VMware vSphere.

Volgens Gelsinger wordt momenteel 60% van alle IT-rekenkracht wereldwijd gevirtualiseerd en gebeurt dat voor 80% op VMware. Daarmee steunt volgens hem de helft van alle rekenkracht wereldwijd op techniek van zijn bedrijf. Cijfers van Gartner zouden deze bewering ondersteunen.

Ook in Nederland

Volgens Jeremy van Doorn, Manager Systems Engineering bij VMware Nederland, gelden de cijfers bovendien ook onverkort voor de Nederlandse situatie. Volgens Van Doorn heeft VMware anders dan Microsoft bij de ontwikkeling van nieuwe technieken veel minder, of eigenlijk geen last van een enorme legacy aan oude software die ondersteund moet worden. “Wij hoeven er geen rekening mee te houden dat technieken die we ontwikkelen ook moeten samenwerken met systemen met Windows 2000 of nog ouder, zoals Microsoft dat bij alle ontwikkeling van haar software wel telkens moet", aldus Van Doorn.

Desgevraagd ziet Van Doorn toch wel een punt waar VMware nog duidelijk moet verbeteren om de voorsprong op Microsoft te behouden. “We zullen onze boodschap duidelijker moeten formuleren. We zijn een erg technologiegedreven bedrijf en blinken erin uit voor elke nieuwe techniek een nieuwe naam te bedenken met een bijbehorende managementtool. Dat werkt voor de klant echter zeer verwarrend. Die denkt voor elke nieuwe techniek een nieuwe licentie te moeten kopen en een extra beheerder te moeten aannemen. Terwijl wie kiest voor een van onze VMware-bundels gewoon alles krijgt wat nodig is voor het volledige gebruik van dat product' aldus Van Doorn.

Volgens hem komt die versnippering vooral voort uit de tijd onder ex-VMware-CEO Diane Green. “Onder Green werd elk product het liefst nog een keer opgeknipt om vervolgens beide te verkopen, dat werkt niet", aldus Van Doorn. Als voorbeeld noemt hij de VMware vCenter Lab Manager die onder Greene was opgedeeld in een product voor ontwikkeling en test en een tweede voor de uitrol in productie. Nu zitten beide in de standaard vCloud Director-managementomgeving.

'vRAM-crisis heeft ons sterker gemaakt'

Volgens Pat Gelsinger is VMware sterker uit de crisis rondom het vRAM-licentiemodel gekomen. “We hebben nadrukkelijk laten zien dat we luisteren en op beslissingen terugkomen als die wel gunstig zijn voor ons maar niet voor de klant", zei de CEO van VMware in antwoord op vragen door Webwereld. Gelsinger reageerde tijdens een persconferentie op VMworld in Barcelona. “Het was niet onze beste beslissing en we zullen ongetwijfeld vaker minder perfect zijn dan we zelf willen, maar we hebben geluisterd en het heeft ons niet geschaad. We zijn een betrouwbare partner gebleken en dat willen we boven alles ook zijn" aldus Gelsinger. Persoonlijk zei hij vooral blij te zijn dat hij later de credits heeft gekregen voor het weer terugdraaien van de aanpassing in het licentiemodel.

Volgens Gelsinger was de introductie van vRAM een weloverwogen besluit van het volledige managementteam van VMware. De aanpassing betekende dat behalve het aantal processors, vooral de hoeveelheid geheugen die aan de virtuele machines werd toegewezen bepalend was voor de hoogte van de licentiekosten. Klanten vreesden hierdoor ofwel beperkt te worden in het gebruik van hun IT-infrastructuur of veel meer te moeten betalen voor hetzelfde gebruik. De leidde tot veel protest inclusief dreigementen over te stappen naar concurrerende producten zoals van Microsoft en Citrix. Of er ook echt klanten zijn overgestapt liet Gelsinger in het midden.