Nog dit jaar zal Vmware een versie van zijn virtualisatiesoftware uitbrengen voor Apple-computers. Intel-gebaseerde Apple's kunnen daarmee alle denkbare x86-software zoals Windows, Linux maar ook NetWare, FreeBSD en Solaris, op hun Mac OS X-desktop gebruiken.

Virtuele machines kunnen bovendien worden uitgewisseld met iedere andere versie van Vmware. "De behoefte aan dit product bij Apple-gebruikers is enorm, het is de meest gevraagde feature", aldus Diane Greene, president van Vmware.

Gebruikers van de Mac-versie van Vmware zullen bovendien gebruik kunnen maken van de meer dan 250 add-on producten voor beveiliging, load-balancing, gebruik van databases en softwareontwikkeling voor virtuele machines, die VMware aanbiedt via zijn Vmware Technology Network, een combinatie van MSDN en Technet voor Vmware-producten.

De nieuwe Apple-software van Vmware is volgens Srinivas Krishnamurti, verantwoordelijk voor productontwikkeling en marketing bij Vmware, geoptimaliseerd voor de nieuwste dual-core Intel-hardware.

"Dankzij de toevoeging van Virtual SMP kunnen meerdere processors aan een virtuele machine worden toegewezen", zegt Krishnamurti. "We hebben bovendien veel tijd besteed aan het bereiken van compatibiliteit met juist de multimediakwaliteiten van Mac OS X. Gebruik van typische Mac-hardware wordt ondersteund evenals USB 2.0-hardware."

Staken

Microsoft heeft ondertussen besloten de verdere ontwikkeling van zijn eigen VirtualPC-oplossing voor Apple-computers te staken.

Microsoft kreeg de Mac-versie van VirtualPC in handen als onderdeel van de overname van Connectix, maar heeft sindsdien weinig energie in het product gestoken. Het is daardoor ook alleen compatibel met de oudere PowerPC Macintosh-computers en niet met de nieuwste Intel-versies.

Volgens Microsoft staat het nastreven van compatibiliteit met de Intel-gebaseerde Mac-hardware gelijk aan het ontwikkelen van een geheel nieuwe versie van VirtualPC voor de Apple - een inspanning die het bedrijf nu niet wil leveren.

"De Macintosh-tak erkent de wens van gebruikers van Apple-computers om ook Windows-applicaties te kunnen gebruiken, maar heeft er alle vertrouwen in dat alternatieve oplossingen van Apple en andere samen met een originele versie van Windows in die behoefte zullen voorzien", aldus Microsoft.

Microsofts inspanning voor OS X blijft voorlopig beperkt tot het introduceren van een nieuwe versie van het chatprogramma Messenger later dit jaar en een nieuwe versie van Microsoft Office voor de Mac in 2007 die compatible is met Office 2007.

De bèta van Vmware voor Mac OS X komt binnen enkele weken beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen daarvoor inschrijven op www.vmware.com/macos.