'ESXi 3.5 update 2' kan worden gedownload van de site van VMware, zonder de verplichting om aanvullende onderhoudscontracten af te sluiten. Wel is registratie verplicht. Zaken als VirtualCenter voor beheer zitten uiteraard niet in de gratis download. Wel ondersteund worden zaken als vier virtuele CPU's, 256 GB hosts en deduplicatie van geheugen.

ESXi verscheen eind 2007 onder de naam ESX Server 3i op de markt als embedded hypervisor voor serversystemen. De 'bare-metal' hypervisor is gebaseerd op dezelfde code als ESX Server maar beschikt niet over de op Red Hat Linux gebaseerde beheerconsole die wel in ESX Server zit. Hierdoor heeft VMware de omvang van ESXi weten terug te brengen tot 32 MB.

De virtualisatiereus maakte vorig week bekend dat het zijn hypervisor gratis zou gaan aanbieden. Het is overigens niet voor het eerst dat VMware virtualisatiesoftware gratis aanbiedt. In 2005 maakte VMware zijn Player voor het creëren van VM’s op de desktop. In 2006 werd GSX Server vervangen door de gratis VMware Server.

Bron: Techworld