VMware View is het resultaat van een samenraping die de virtualisatiegrootmacht heeft gedaan van vier componenten. Naast VDI (in het pakket aangeduid als Infrastructure 3 en View Manager 3) zijn dat View Composer, ThinApp en een naamloos, experimenteel component voor clientvirtualization met een offline desktop. Die laatste functie maakt het mogelijk om een complete virtuele desktop online te verplaatsen van een server naar een systeem. Zeker voor apparaten die geen constante internetverbinding hebben, zoals laptops, is het een uitkomst; om op de eigen, virtuele desktop te werken hoeft immers geen op dat moment geen verbinding gelegd te worden met het netwerk.

Belangrijker dan de naamsverandering is dat de opslag van virtuele desktops anders wordt aangepakt door View. Door de desktops te bouwen van een generieke masterimage en een soort dedoplicatie-achtig systeem te hanteren, moet de ruimte die de VM's innemen flink worden teruggebracht. VMware zelf claimt winsten van boven de 80 procent ten opzichte van VDI.

Ook Virtual Desktop Manager (VDM) inclusief zijn agent, VDM Web Access en de clients voor Windows en Linux zijn onder het View-tapijt geveegd. Respectievelijk gaan ze door onder de naam View Manager, View Manager Agent, View Portal, View client for Windows en View client for Linux. De Administrator Interface is herdoopt tot View Administrator.

Tegelijkertijd heeft VMware een rits aan andere productnamen gewijzigd. Alle beheerproducten vallen onder vCenter, terwijl het bestandssyteem voor geclusterde storage onder de noemer vStorage valt. De complete lijst is hier te vinden.

De hele operatie is het startschot voor een reeks aan wijzigingen van productnamen en nieuwe tools die het bedrijf tijdens de afgelopen VMworld al had aangekondigd. Daarbij wordt de focus verbreedt van server-desktop naar het gehele datacentrum; netwerken, notebooks en zelfs smartphones worden genoemd als potentiële gevirtualiseerde apparaten. Bron: Techworld