Tijdens een VN-congres in Genève wordt volgende week de toekomst van dodelijke militaire robots bekeken, zo meldt de BBC. Het gaat daarbij niet om drones - die dus nog door een mens worden bestuurd - maar om volledig autonome systemen die zelf beslissingen nemen om een doelwit al dan niet aan te vallen. Zulke kunstmatige intelligentie bestaat nog nauwelijks, maar diverse partijen willen graag een Skynet voor zijn door nu al naar de (on)mogelijkheden te kijken.

De lobbyisten van Stop Killer Robots en Human Rights Watch proberen dit issue al jaren op de politieke agenda te krijgen en dat is ze vorig jaar gelukt. Professor Noel Sharkey, robotica-wetenschapper en tegenstander van militaire AI, is een van de sprekers op het congres. Hij wil dat er bij gebrek aan totaalverbod op z'n minst stevig aan de rem wordt getrokken door een moratorium in te stellen op de ontwikkeling van 'killer robots'.

Verbod in 2016?

Een eventueel internationaal verbod op het ontwikkelen van dergelijke autonome wapens zou al in 2016 van kracht kunnen worden wist Forbes vorig jaar te melden. Momenteel werken verschillende landen aan kunstmatige intelligentie voor militaire doeleinden, maar er wordt weinig informatie onderling over gedeeld.