In zijn keynote-toespraak op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona benadrukte Sarin dat het succes van een mobiele internettoepassing afhankelijk is van het gemak, zowel voor de ontwikkelaar als voor de consument. "Hoe eenvoudiger de interface, hoe vaker je ervan gebruikmaakt en hoe vaker je op internet zit", aldus de Vodafone-topman.

Terugdringen

Dat gebruiksgemak wordt op de proef gesteld door de wildgroei aan mobiele besturingssystemen. Sarin schat dat er momenteel 30 tot 40 verschillende systemen bestaan. "Dat aantal moeten we terugdringen. Ontwikkelaars kunnen nooit voor zoveel systemen coole toepassingen maken. Drie tot vier besturingssystemen zou veel beter zijn", opperde de telecomtopman.

Geringe geheugencapaciteit

Een reden voor de veelheid aan besturingssystemen voor mobieltjes is dat producenten van toestellen aanvankelijk hun eigen, gesloten systeem maakten. Zo konden zij optimaal gebruikmaken van de geringe geheugencapaciteit van hun telefoons. Het is moeilijk om voor zulke systemen applicaties te ontwikkelen.

Hedendaagse toestellen hebben echter evenveel rekenkracht als een simpele pc, zodat besturingssystemen als Symbian OS of Windows Mobile op toestellen van verschillende producenten kunnen draaien. Hierdoor zou het aantal systemen moeten zijn afgenomen, ware het niet dat er steeds meer bijkomen, onder meer gebaseerd op het open source-systeem Linux.

Apples iPhone

Vodafone levert en ondersteunt toestellen met veel verschillende besturingssystemen, doch niet Apples iPhone. Sarin: "Met de iPhone heeft Apple de bakens verzet. Hierdoor weten we allemaal hoe belangrijk gebruikersinterfaces zijn." Aanvankelijk was het ook moeilijk voor ontwikkelaars om applicaties voor de iPhone te maken, maar later deze maand zal een software development kit (SDK) worden uitgebracht.