Vodafone gaat in samenwerking met telecomaanbieders Ericsson, Huawei en Qualcomm de nieuwe technologie testen. High-Speed Packet Access Evolution (HSPA+) is de opvolger van het meer gangbare HSPA protocol voor mobiele data-uitwisseling die al gebruikt wordt door Vodafone. Met het oudere HSPA zijn snelheden van maximaal 14,4 Mbit/s mogelijk. De providers gaan testen of het nieuwe protocol een echte verdubbeling betekent van de snelheid van een data-overdracht.

HSPA+ maakt gebruik van meerdere antennes, waardoor een apparaat tegelijkertijd meerdere datasignalen als het ware bij elkaar kan optellen. Met deze Multiple Input Multiple Output (MIMO) technologie is het mogelijk om meer data uit te wisselen zonder dat er een aanslag wordt gepleegd op de bandbreedte of de signaalsterkte. Voor het nieuwe protocol zijn mobiele telefoons nodig die voldoen aan de 3GPP (3G) 7 standaard die op dit moment nog in ontwikkeling is, liet Vodafone weten.

Nederland

Nederland merkt voorlopig nog weinig van de tests. Op dit moment is het mogelijk om via een HSPA protocol (ook wel bekend als HSDPA) gebruik te maken van bijvoorbeeld internet of bestanden uit te wisselen.

De bevolkingsdekking van het protocol is in Nederland ongeveer negentig procent, laat een woordvoerder van Vodafone weten. Op dit moment worden in Nederland maximumsnelheden van 3,6 Mbit/s worden gehaald. "Het is een beetje afhankelijk van waar je zit of je die snelheid ook haalt", aldus de woordvoerder.

Niet alle telefoons zijn geschikt voor een HSPA verbinding. Vooral de nieuwere modellen zoals de Nokia N95 en de Samsung S700 zijn klaargemaakt voor het protocol.