Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers van Vodafone.

Hoewel Vodafone over boekjaar 2008 (eindigend op 31 maart 2009) wereldwijd 15,6 procent meer omzet noteerde (in totaal 46,5 miljard euro), zegt het bedrijf in Europa minder goed te draaien. "In de volwassen Europese en Centraal-Europese markten neemt de omzet uit bellen en sms'en af, vooral door minder gebelde minuten en flinke prijsverlagingen." Als een andere reden voor de lagere omzet in Europa noemt Vodafone de Brusselse maatregelen tegen roaming en interconnectietarieven.

Mobiel internet

Vodafone compenseert de tegenvallende bel- en sms-cijfers in Europa met sterke groeicijfers in Afrika en India. Ook mobiel internet zit in de lift. De inkomsten uit mobiel dataverkeer groeiden afgelopen boekjaar met 43,7 procent. Ook in Europa doet deze bedrijfstak het prima. Van de wereldwijde Vodafone-omzet was 8,4 procent afkomstig uit de mobiele dataplannen.

Met Vodafone Nederland gaat het relatief goed. Afgelopen jaar boekte de telco hier een omzet van 1,91 miljard euro, 7,7 procent meer dan in het boekjaar 2007. Het aantal klanten steeg met een kleine 400.000 tot 4,62 miljoen. Zij belden 11,7 procent meer dan het jaar ervoor. De gemiddelde omzet per klant per maand bedraagt 34,10 euro.