Hoewel de topmannen van Vodafone niets van de vergelijking willen weten, doet Vodafone Live veel denken aan i-mode van KPN. Abonnees van de gprs-dienst kunnen met hun toestel Java-games spelen, chatten, mailen, surfen, ringtones downloaden, mms'en en uiteraard bellen.

In eerste instantie zijn er drie toestellen beschikbaar: de Sharp GX 10, Nokia 7650 en Panasonic GD87. Deze zijn allemaal voorzien van een kleurenscherm en ingebouwde camera. De genomen foto's kunnen vervolgens als mms'je verstuurd worden naar een ander toestel dat daar geschikt voor is of naar een mailadres.

De dienst is volgens Frank R�vekamp � lid van het management board van Vodafone � 'op geen enkele manier' te vergelijken met concurrent i-mode. In de praktijk lijken de diensten echter wel degelijk in veel opzichten op elkaar. Vodafone Live is wat mogelijkheden betreft iets uitgebreider, vooral door de ingebouwde camera en mms.

Verder hoeft de klant niet per se een abonnement te nemen. Bij i-mode is dat wel het geval.

Early adopters

Vodafone richt zich naar eigen zeggen vooral op de early adopters binnen de consumentenmarkt. De klant kan kiezen uit verschillende abonnementsvormen. Ter introductie krijgt de beller voor 5 euro per maand de mogelijkheid om onbeperkt te mms'en, te mailen en sites te bezoeken. Bij gprs wordt altijd betaald voor de hoeveelheid data en niet voor de tijd dat de gebruiker online is.

Voor andere diensten betaalt hij ongeveer 25 euro per MB. Daarnaast moet � net als bij i-mode � apart betaald worden voor het downloaden van polyfone ringtones (1,50 euro) en sommige sites. Een maandabonnement op de Volkskrant kost bijvoorbeeld 1 euro, waarvan Vodafone een percentage van ongeveer 15 procent opstrijkt. Het downloaden van games kost minimaal 3,50 euro.

Sites

Bij aanvang zijn er vijftig sites in het menu van de toestellen beschikbaar. Aan het einde van het jaar moeten dat er tachtig zijn. Ongeveer eenderde (met name de muzieksites) zijn gratis. In tegenstelling tot i-mode maakt Vodafone gebruik van een open standaard (WAP 1.2). Naast de offici�le sites zullen er veel onoffici�le beschikbaar komen, zo is de verwachting.

In combinatie met een Vodafone 180 jaarabonnement kost de Sharp 299 euro, de Panasonic 329 euro en de Nokia 349 euro. Vodafone wil geen uitspraken doen over het aantal klanten dat het telecomconcern wil trekken.

De dienst is donderdag in Nederland, Engeland, Duitsland, Itali�, Spanje en Ierland gelanceerd. Later dit jaar wordt de dienst ook in Portugal, Zweden en Griekenland aangeboden. Australi� en Nieuw Zeeland volgen begin 2003.