Gisteren ontspon zich een polemiek tussen Vodafone en KPN over wie het allerbeste umts-netwerk van Nederland heeft. Dit naar aanleiding van een onderzoek naar de prestaties door de vijf umts-licentiehouders in Nederland door het Agentschap Telecom.

Achter de komma

Vodafone deed er in het Nederlands én Engels een ronkend persbericht uit dat zij het beste umts-netwerk hadden met 100 procent dekking en een serviceniveau van 99,33 procent (gebaseerd op de netwerksnelheid of data throughput gemeten op 300 locaties).

Maar uit navraag van Webwereld bij de grote rivaal bleek dat KPN een nog hogere score had gehaald bij de controle van de netwerksnelheid, namelijk 99,67 procent, hetgeen betekent dat zij op één meetlocatie meer van de 300 meetlocaties de vereiste snelheid had dan Vodafone.

De luidruchtige claim van Vodafone schoot KPN duidelijk in het verkeerde keelgat en het bedrijf eiste rectificatie. Daaraan geeft Vodafone vrijdag gehoor met de mededeling dat 'ons initiële bericht dat het Agentschap Telecom ons netwerk als het beste heeft bestempeld iets te enthousiast en onjuist geweest.'

Nu allebei 100 procentscore

Volgens Vodafone zijn de twee locaties waar het netwerk tekortschoot ten aanzien van de snelheid inmiddels hersteld. Betekent dit dat Vodafone nu alsnog het beste umts-netwerk van Nederland heeft?

"Nou nee. Tenminste, dat gaan we nu niet hardop zeggen. We willen geen olie op het vuur gooien. Het gaat om de metingen van het Agentschap, dat is het ijkpunt. Maar inderdaad, we hebben die locaties hersteld, dus als het Agenstschap vandaag opnieuw zou meten, dan zouden we in elk geval ook een 100 porcentscore halen met data throughput", aldus een woordvoerster van Vodafone tegen Webwereld.

Een woorvoerder van KPN laat weten dat hij blij is dat Vodafone 'de boel nog even nagerekend heeft'. Wat het telecombedrijf betreft is hiermee de kous af. Ook KPN zegt desgevraagd dat de locatie die niet voldeed aan de snelheidsnorm van het Agentschap inmiddels volledig naar behoren functioneert.