Vodafone heeft het alarmeringssysteem NL-Alert ingeschakeld op zijn netwerk. Volgens de provider is het eerdere probleem met ‘rebootende’ toestellen opgelost. Dat is in samenwerking met de betreffende toestelfabrikanten gebeurd. Vodafone wil niet zeggen om welke toestellen en fabrikanten het gaat.

De betreffende toestellen rebootten spontaan wanneer ze in een Cell Broadcast-gebied waren. Na een reboot was opnieuw de PIN-code van de simkaart nodig om weer verbinding met het netwerk te maken, laat Vodafone in een reactie aan Webwereld weten.

Eind juli zijn de eerste succesvolle berichten via zowel het 2G- als het 3G-netwerk van Vodafone verzonden bij een grote brand in een café in het centrum van Hoogeveen. Mensen met een geschikt toestel ontvingen toen het alarmbericht om ramen en deuren te sluiten vanwege de rookontwikkeling.

Apple blijft weigeren

Een geschikt toestel betekent dat deze ondersteuning heeft van Cell Broadcast, de techniek achter NL-Alert. Omdat niet alle fabrikanten deze techniek gebruiken, heeft het Nederlandse alarmeringssysteem tot nog toe veel tegenslag gekend. Met name Apple, dat al sinds de landelijke start in november 2012 niet meewerkt.

Dat doet het bedrijf nog steeds niet, blijkt uit navraag bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. “We blijven praten met Apple om hen ervan te overtuigen dat dit voor ons een belangrijk aanvullend middel is dat mensen direct informeert wat er aan de hand is. We hebben goede hoop dat Apple ondersteuning gaat leveren, maar een termijn kan ik je niet geven”, aldus woordvoerder Edmond Messchaert van het ministerie, die verder laat weten dat “de gesprekken nog steeds lopen.”

Levensbedreigende situaties

Maar al begin maart van dit jaar werd de weigerachtige houding van Apple duidelijk. Deze is bovendien opmerkelijk omdat de iPhone en iPad sinds iOS 6 Cell Broadcast al wel ondersteunen. Sinds afgelopen najaar krijgen Amerikaanse iPhone-gebruikers dan ook mobiele waarschuwingsberichten via Wireless Emergency Alerts, ook wel CMAS genoemd. Webwereld heeft vragen uitgezet bij Apple over het uitblijven van Nederlandse ondersteuning voor Cell Broadcast.

Het is de bedoeling dat NL-Alert uiteindelijk landelijk wordt ingezet bij levens- of gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. Het volgende controlebericht staat gepland voor 4 november om 12.00 uur. Op de website van Nederland Veilig kan worden gecontroleerd of je toestel het systeem ondersteund.