Net als Telfort biedt Vodafone (voorheen Libertel) sinds deze week gprs-roaming voor zijn klanten aan. Daartoe wordt gebruik gemaakt van een aantal netwerken van partners in de Vodafonegroep. In België kunnen de klanten 'roamen' op het netwerk van Proximus en in Engeland en Spanje op de netwerken van Vodafone. Telfort heeft een soortgelijke overeenkomst gesloten met een aantal netwerken die verenigd zijn in de mmO2-groep.

Kosten

Voor het gebruik van de gprs-diensten in het buitenland rekent Vodafone wel extra kosten. Als een klant gebruik maakt van een 5 MB-bundel dan betaalt hij 13 euro per verbruikte MB in het buitenland. Bij de 20 MB-bundel is dat 12 euro per MB. Corporategebruikers (klanten die de mogelijkheid hebben om via gprs het eigen bedrijfsnetwerk op te gaan) betalen 12 euro per verbruikte MB in het buitenland. Volgens André van der Elsen van Vodafone wordt het aantal landen waarin gprs-roaming mogelijk is langzaamaan steeds verder uitgebreid.

Concurrentie

De overige mobiele telecomnetwerken in Nederland (KPN Mobile en Ben) zijn nog in onderhandeling met buitenlandse partners voor gprs-roaming voor hun klanten. Alleen Dutchtone heeft op korte termijn nog geen plannen met gprs. "Zoals het er nu naar uitziet gaan wij in het derde kwartaal van 2002 gprs-diensten voor onze klanten aanbieden", zegt Hugo van Bergen van Dutchtone. Dutchtone wacht op het groene licht van moederbedrijf Orange. "Technisch zijn we er klaar voor maar we willen het pas aan gaan bieden als we zeker weten dat het voldoende toegevoegde waarde biedt voor onze klanten", zegt Van Bergen. "Wat dat betreft gaat kwaliteit boven de kwantiteit."