Eerder deze week kwam de toezichthouder op de telecommarkt met details over de zogeheten terminating tarieven die de telecommaatschappijen mogen hanteren. Deze moeten de komende maanden in stappen omlaag, zo stelt de OPTA, zodat het bellen van vast naar mobiel voor de consument goedkoper wordt. Vodafone – een erkend tegenstander van ingrijpen door de overheid - vindt de richtlijnen `onacceptabel', zowel de voorgestelde tarieven als de termijn waarop die moeten worden ingevoerd. Volgens het concern zou het doorvoeren van de nieuwe tarieven `significante invloed' hebben op de financiële resultaten van Vodafone in Nederland in komende jaren. "Vodafone heeft in Nederland aanzienlijk geïnvesteerd in het verkrijgen van een UMTS-licentie om zo een breed scala aan nieuwe producten en diensten te kunnen aanbieden. Bovendien investeren wij continu in de bestaande infrastructuur", zo stelt het telecombedrijf. De richtlijnen van de OPTA zouden volgens Vodafone een gevaar zijn voor het huidige serviceniveau. De markt is prima in staat om het allemaal zelf te regelen, vindt het concern. Juist de sterke concurrentie zou gezorgd hebben voor een `constante stroom van producten van hoge kwaliteit'.

KPN Mobile

Ook KPN Mobile kan zich niet vinden in het standpunt van de OPTA en noemt de verlaging van 32 procent in een half jaar tijd 'volstrekt onacceptabel'. Het bedrijf heeft met name problemen met het hoge tempo waarin de verlaging moet worden doorgevoerd. Verder vindt KPN Mobile 'een toename van het prijsverschil' tussen KPN Mobile en Vodafone enerzijds en Ben, Dutchtone en Telfort anderzijds 'fundamenteel onacceptabel in een markt van volop concurrentie'.

Consumentenbond

De Consumentenbond stelt overigens in een verklaring dat ze de OPTA steunt in het besluit de aanbieders van mobiele telefonie te dwingen lagere tarieven te rekenen aan KPN als eigenaar van het vaste net. "Het zal betekenen dat het bellen van een vaste aansluiting naar een mobieltje aanzienlijk goedkoper wordt", zo weet de bond.