De Europese tak van Vodafone biedt 239 miljoen Zweedse kronen voor het gehele bedrijf, zo'n 21 miljoen euro. Dat zo neer komen op 12 Zweedse kronen, of een euro, per aandeel van Wayfinder. Wayfinders aandeel staat op dit moment op 3,4 kronen, of te wel dertig eurocent.

Wayfinder produceert navigatiesoftware voor mobiele telefoons en biedt gebruikers via GPS de mogelijkheid direct hun exacte locatie te vinden en de omgeving te verkennen. Door de mogelijke overname hoopt Vodafone een slag te kunnen slaan op het gebied van navigatie op mobiele telefoons en de diensten uit te kunnen breiden.

Vodafone is de eerste provider die zelf achter een maker van navigatiesoftware aangaat. Telefoonfabrikant Nokia voegde bijvoorbeeld vorig kaartenmaker Navteq toe aan de collectie. En TomTom nam kaartenmaker Tele Atlas over.

Zo goed als rond

"Wayfinders expertise op het gebied van ruimtelijke en technologische mogelijkheden zullen Vodafone in staat stellen producten te ontwikkelen met interessante navigatiemogelijkheden. We gaan ervan uit dat onze klanten het op prijs zullen stellen dat ze precies kunnen peilen waar ze zijn," zegt Pieter Knook, internet services director bij Vodafone. Volgens persbureau Reuters is de deal zo goed als rond, omdat de raad van bestuur en de aandeelhouders van Wayfinder positief hebben gereageerd op de overname.

Consolidatie in navigatiebranche

IDC analist Jonathan Arber denkt dat dit niet de laatste overname is van een navigatiebedrijf. "We kunnen meer overnames verwachten de komende zes tot twaalf maanden. De markt van mobiele navigatie groeit en aantrekkelijke bedrijven worden dan ook snel overgenomen. Andere providers zullen trachten hun positie te verstevigen door een overname."

De mogelijke overname is opvallend. Vodafone stelde in november de omzetverwachting naar beneden bij en kondigde een bezuinigingsplan aan. Niet alleen zou dat plan waarschijnlijk banen gaan kosten, de bezuinigingen hielden volgens het bedrijf ook in dat er geen overnames meer zouden komen.