Vodafone introduceerde zijn mobiele muziekwinkel MusicDownloads in Nederland op 18 april. De muziek is met behulp van drm-technologie (digital rights management) van de Open Mobile Alliance ( OMA) gebonden aan het betreffende toestel. Op een toestel is ongeveer plaats voor tien tot vijftien nummers. Deze kunnen echter alleen op het toestel worden gebruikt waarmee ze zijn gekocht. Wanneer iemand een nieuwe telefoon koopt, kan de muziek niet worden overgezet. Ook als de muziek op losse geheugenkaarten wordt gezet, kan het niet op andere mobiele telefoons worden afgespeeld. De muziek kan ook niet worden overgezet naar een mp3-speler of een pc. "Het beperken van die rechten is een bewuste keus van ons beide geweest", vertelt Joost Neelemans van Sony BMG. Vodafone heeft wel plannen om de gebruikersrechten uit te breiden, maar wanneer dit gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Deel

De nummers in de mobiele winkel kosten tot en met juni een euro per stuk. Daarna worden prijzen van 1,50 tot 2,00 euro gerekend. "Dat is niet veel geld voor muziek die je legaal downloadt en altijd bij je kunt hebben", vindt Harry Odenhoven van Vodafone. Hoeveel procent van het aankoopbedrag naar de muziekmaatschappij en de artiest gaat, willen betrokken partijen niet meedelen. "Dat ligt ongeveer gelijk met de gewone muziekdiensten", aldus Neelemans.

Doelgroep

De groep die als eerste van de mobiele muziekdienst gebruik zal maken, zijn waarschijnlijk de jongeren, zo voorspelt Vodafone. Neelemans denkt niet dat de muziekbestanden te duur zijn voor jongeren. "Bij gprs zijn ringtones ook enorm populair gebleken en die kosten ongeveer evenveel." Om de jongeren aan te spreken werkt de muziekmaatschappij mee aan een actie van Vodafone. De nieuwste single van Kane (Something to say) wordt nu aangeboden in de mobiele muziekdienst nog voordat het in de winkel ligt of op ander muziekdiensten verkrijgbaar is.