Voip verovert in rap tempo de wereld. De voordelen zijn duidelijk: zo wordt bellen minimaal tien keer goedkoper. Bovendien maakt het niet meer uit of de beller in Australi├ź is of twee straten verder woont. Voip biedt alle voordelen van e-mail, gecombineerd met het persoonlijke contact van telefonie. Prachtig. Het is helaas niet alleen goud dat er blinkt. Ook de nadelen van e-mail blijken te gelden. Omdat voip net als e-mail werkt met een internetadres als telefoonnummer, zijn dezelfde instrumenten te gebruiken om traffic te generen. Spammers likken hun vingers af bij de gedachte. Een paar bedrijfsnetwerken zijn al plat gelegd door een voip-ddos. Tijdens zo'n aanval worden zo veel berichten tegelijk verstuurd dat het netwerk het opgeeft. Er is verder nog geen echte voip-spamzaak bekend. Dat komt eigenlijk alleen door het simpele feit dat voip nog niet populair genoeg is. De verwachting is echter dat in 2008 het aantal voip-gebruikers in de Verenigde Staten rond de 20 miljoen zal liggen. Wie het nog weet zal dit getal bekend in de oren klinken. Dit was namelijk ongeveer het aantal e-mailers in 1995; het moment dat de eerste spamepidemie uitbrak. Een complicerende factor is dat de meeste wetten achterliggen op de technologie. In de VS heeft de Federal Trade Commission een regel die reclametelefoontjes verbiedt. Deze wet houdt alleen geen rekening met telefonie via het internet. De marketingexperts verwachten dan ook een explosie van voip-spam. Voor het eerst kunnen eenvoudig grote hoeveelheden berichten parallel verstuurd worden.

Voip-spam in de praktijk

Normale telefonie wordt op basis van een telefoonnummer geregeld. Een telefoonnummer is meestal opgebouwd uit een landcode, een code voor de stad en een lokaal telefoonnummer. Het resulterende nummer is niet wereldwijd hetzelfde. Soms is het bijvoorbeeld +31.78.6361234, maar vaak is het ook 0031.78.6361234 of soms zelfs 01131.78.6361234. Er is dus een serie aan lokale regels die bepaalt waar een beller naartoe belt. Dat maakt het moeilijk om parallelle berichten te versturen. Voip slaat die stappen over en bereikt meteen de unieke geadresseerde. Voip-gesprekken worden namelijk via een ip-adres aan elkaar geknoopt. Een ip-adres is een locatieonafhankelijk, uniek nummer. Internettechnologie maakt het dus eenvoudig om boodschappen te versturen naar duizenden voip-adressen tegelijk. Het gaat dan vooral om berichten die worden ingesproken op de voicemail. Een voorbeeld: gedurende een halve minuut wordt u doorgezaagd over de voordelen van een penisverlenging. De technologie om dit te doen bestaat al. Vorig jaar is het Qovia, een voip-bedrijf, al gelukt om een simulatie te doen waarin iedere 5 seconden duizend doelwitten werden bereikt. Dat is een score waarvoor een gemiddelde spammer zich niet voor hoeft te schamen. Er wordt inmiddels hard gewerkt aan software die dit moet voorkomen. Qovia deed de simulaties niet voor niets. Het bedrijf heeft software ontwikkeld die voorkomt dat de meeste voip-spam zijn doel bereikt. Het werkt net als een ouderwetse spamfilter. Op basis van de lengte van het te verzenden bericht en de frequentie waarmee het verzonden wordt, kan Qovia het verschil zien met een normaal gesprek. Nortel gaat de software waarschijnlijk gebruiken in al zijn voip-producten. Met een beetje geluk wordt voip-spam dus al de nek omgedraaid voordat de hel losbarst.

Probleem opgelost?

Behalve spam zijn er helaas nog een paar probleempjes. Op dit moment is er bijvoorbeeld niet genoeg bandbreedte om voip grootschalig te kunnen toepassen. Wellicht is dat in de toekomst anders, als de grote telecombedrijven mee gaan investeren. Natuurlijk staan ook de spammers zelf niet stil. Ook met anti-voip-spam software kunnen we er op rekenen dat, net als nu, het grootste deel van het internet zal worden bevolkt door spam, virussen, wormen, spyware en erger. De betrouwbaarheid van een ouderwetse, vaste telefoonlijn is trouwens extreem hoog. De gemiddelde downtime van een telecom serviceprovider is hooguit 5 minuten per jaar - daar kan menig internetprovider een puntje aan zuigen. Voip kan die betrouwbaarheid dus voorlopig niet evenaren. De thuisgebruiker zal hier wellicht niet mee zitten, het bedrijfsleven wel. Bron: Techworld