Volgens een rapport van TeleGeography telde Europa eind vorig jaar 25,3 miljoen consumenten-VoIP-lijnen, 69 procent meer dan de 15 miljoen die er in 2006 waren.

Rond het eind van 2008 zal dit aantal meer dan 37 miljoen bedragen. Daarmee claimt VoIP een marktaandeel van bijna 29 procent. Ter vergelijking: aan het eind van 2004 waren er in Europa slechts 1,9 miljoen VoIP lijnen in gebruik, wat overeenkomt met iets meer dan één procent van alle Europese huishoudens.

Frankrijk loopt voorop

Vooral in Frankrijk heeft VoIP-telefonie een sterke opkomst gemaakt. Rond eind 2007 had Frankrijk 10,1 miljoen VoIP abonnees, wat evenveel is als Duitsland, Engeland, Nederland en Italië gecombineerd. Hiermee nam Frankrijk aan het eind van 2007 maar liefst 43 procent van de 25,3 miljoen Europese VoIP-abo's voor zijn rekening. Nederland staat in de Europese ranglijst op de tweede plaats met een VoIP-percentage van 31 procent. In schril contrast stonden Oostenrijk en Spanje, waar respectievelijk 3 en 2 procent van de huishoudens over een VoIP-dienst beschikte.

Oorzaken voor snelle acceptatie

De sterke opkomst komt door de populariteit van dual- en tripple play, verklaren de onderzoekers. Vanwege fellere concurrentie op de breedbandmarkt en actieve deelname op de VoIP-markt door gevestigde telecompartijen zijn die voordeliger dan in de VS.