Vanuit het controlecentrum van ESA in Darmstadt is hieronder live de landing van Rosetta op komeet 67P te volgen:

Achtergrond

Rosetta is een ruimtesonde die wordt gefinancierd door de ESA. Rosetta heeft zich in 2014 in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geplaatst om haar te bestuderen.

In de eerste jaren na de lancering in 2004 is Rosetta een aantal keren rond de zon gevlogen. Daarbij passeerde ze een aantal keren de aarde en Mars en maakte bij het passeren gebruik van de zwaartekracht om snelheid te winnen. Daarna ging de ruimtesonde enkele jaren in "winterslaap" tot enkele maanden voor het bereiken van de eindbestemming: komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Rosetta heeft zich in in 2014 in een baan om de komeet geplaatst en zal ruim een jaar onderzoek verrichten. Tevens bestudeert de sonde hoe de coma (de "staart") van de komeet zich ontwikkelt terwijl de komeet de zon nadert. Vandaag maakte zich van de ruimtesonde een lander los, Philae genaamd, met het doel een landing op de komeet te maken. Omdat de komeet een zeer geringe zwaartekracht heeft vuurt Philae vlak voor de landing twee harpoenen af, deze moeten voorkomen dat de lander na de landing weer terug stuitert in de ruimte. De grote vraag is of dit allemaal goed gaat.

Meer info:

Rosetta: precisieklus in de ruimte