Quo-oprichter Rashantha De Silva verwacht wel dat Apple zijn bedrijf zal aanklagen, maar is toch optimistisch. "Het is spannend. We proberen zo dicht bij Apple te blijven als we maar kunnen met onze producten", zegt hij tegen ict-nieuwssite CNet. "Ik hoop dat Apple de waarde ziet in wat wij doen."

Kwaliteit

Hij verwijst daarmee naar het aloude argument van het vergroten van de markt voor Apple's platform. "Er zijn anderen die dit ook doen, maar wij hebben een andere houding. Er zijn duizenden mensen in de 'Hackintosh'-markt, maar velen maken slechte producten. Ik denk niet dat iemand baat heeft bij zo'n omgeving."

Quo Computer wil zich onderscheiden met goede hardware en bijbehorende klantenservice. Het bedrijf heeft drie desktopmodellen gepland waarop Mac OS X Leopard draait. De goedkoopste versie moet 900 dollar kosten. Daarnaast wil het een Apple TV-kloon uitbrengen die naast mediaspeler ook mediaserver is voor andere computers in een netwerk. Opvallend genoeg wil het Amerikaanse bedrijf ook een winkel openen.

Apple's aanpak

Het is echter twijfelachtig of Apple coulant zal zijn tegenover deze nieuwste maker van Mac-klooncomputers, zogeheten Hackintosh-computers. Enerzijds hanteert de oorspronkelijke Mac-maker een harde aanpak voor kloonfabrikanten, zoals het inmiddels failliete Psystar.

Anderzijds zou een eventuele coulantie van de kant van Apple een open uitnodiging zijn voor andere imitators. Apple heeft jaren terug al slechte ervaringen opgedaan met - toen officieel toegestane - Mac-klooncomputers van onder meer Power Computing, Umax en Motorola.