Een 'true scale'-model moet het mogelijk maken om extreem grote databases in transactieomgevingen te draaien, zonder dat deze onbruikbaar raken of vastlopen. Het beheer van applicaties moet daarnaast makkelijker worden, evenals het versleutelen en het 'monitoren' van data.

Dat stelt Paul Flessner, de man die bij Microsoft verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de database. Hij gaf woensdag een toespraak op de Professional Association of SQL Server-conferentie in Seattle.

Naast de beveiliging en het beheer zal ook de synchronisatie van data, de verwerking van multimedia en het zoeken naar gegevens (data mining) worden verbeterd, belooft Flessner. "We moeten voorbij het relationele. We moeten niet meer van woorden en nummers, maar van 'sights and sounds' uitgaan."

Flessner, die al sinds 1996 betrokken is bij de ontwikkeling van SQL Server, stelt dat veel van de verbeteringen al gerealiseerd zullen worden in de eerstvolgende versie van SQL Server, 'Katmai'. Katmai verschijnt in 2008.

"We hebben geleerd om het werk aan gerelateerde componenten eerder te verdelen, zodat teams met verschillende disciplines al vroeg bij een twee- of driejarig ontwikkelproces kunnen worden betrokken", aldus Flessner. Bron: Techworld