Steeds meer mensen in Nederland lenen geld. Wanneer je een tijdje geleden een lening hebt afgesloten voor een grote aankoop, een investering of met een ander doel kan het maar zo zijn dat diezelfde lening vandaag de dag niet meer voordelig is voor jouw situatie. Misschien ben je een andere aanbieder tegen gekomen met een gunstiger rentepercentage of misschien heb je inmiddels meerdere leningen bij verschillende aanbieders staan en wil je alles terugbrengen tot één aanbieder. Wat de reden ook is: een lening oversluiten kan voordelig voor je uitpakken. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van het oversluiten van een lening.

Wanneer oversluiten?

Voordat je meer leest over de voor- en nadelen is het natuurlijk handig om te weten wanneer je een lening gaat oversluiten. Moest je bijvoorbeeld een lening afsluiten in een periode waarin het rentepercentage hoog lag? En is dat percentage inmiddels gedaald? Dat is een goede reden voor het oversluiten van een lening. Hiermee hoef je immers minder rente te betalen over het geleende bedrag.

Check altijd wel of er eventuele kosten verbonden zitten aan het oversluiten van een lening. Bij het oversluiten van een persoonlijke lening kun je bijvoorbeeld een 'boete' krijgen, dat in verhouding met het hogere rentepercentage in het niet valt. Naast dit rentevoordeel kun je ook besluiten om over te sluiten wanneer je de looptijd van de desbetreffende lening korter wilt maken. Op die manier betaal je per keer meer geld terug, maar hoef je uiteindelijk minder rente te betalen over het resterende bedrag.

Voordelen van lening oversluiten

Wanneer je jezelf herkent in een van bovenstaande situaties is het zeker het overwegen waard om je lening over te sluiten. Daaraan zijn enkele duidelijke voordelen verbonden:

  • Stap je over in verband met een lagere rente? Dan profiteer je iedere maand van lagere maandlasten.
  • Breng je meerdere leningen samen bij een aanbieder? Dan profiteer je ook iedere maand van een lagere rente en dus lagere maandlasten.
  • Heb je een lening afgesloten voor bijvoorbeeld het aanschaffen van nieuwe meubels en moet je hierbij in etappes terugbetalen? Gespreid betalen is in Nederland steeds populairder aan het worden. Wanneer je niet tevreden bent over je huidige geldverstrekker om wat voor reden dan ook kun je altijd besluiten om over te stappen.
  • Een ander voordeel van het oversluiten van een lening is dat je bij een nieuwe aanbieder meer geld per keer kunt aflossen en op die manier minder geld aan rente kwijt bent.

Kortom: er zijn diverse redenen om over te stappen. Schroom zeker niet om meer informatie op te vragen bij je eigen geldverstrekker en een eventuele nieuwe aanbieder om op die manier te kijken welke het beste bij jouw huidige situatie past.

Nadelen van het oversluiten van een lening

Naast de vele voordelen zijn er enkele nadelen te vinden bij het oversluiten van een lening. Het kan bijvoorbeeld maar zo zijn dat jouw geldverstrekker een van de weinigen is die in het contract heeft opgenomen dat oversluiten niet mogelijk is. Let hier van tevoren dus altijd goed op, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Ook kan er een boete staan op het oversluiten van je lening. Een hypotheek oversluiten valt bijvoorbeeld ook onder overstappen van aanbieder. Hierbij moet je altijd geld betalen wanneer je besluit om over te stappen naar een goedkopere bank of geldverstrekker. Daarnaast kan het zo zijn dat er in je contract staat dat je niet wanneer jij dat wilt kunt overstappen, maar dat er één moment per jaar is. Het oversluiten van een lening kan tot slot diverse onverwachte kosten met zich meenemen. Lees je dus altijd heel goed in voordat je stappen gaat ondernemen wat betreft je lening.

Extra handig om te weten

Het is niet alleen handiger om meerdere leningen bij diverse aanbieders terug te brengen tot één aanbieder. Wist je dat het ook voordeliger is om meerdere kleine leningen bij dezelfde geldverstrekker samen te brengen tot een of meerdere grote leningen? Het rentebedrag dat je over het geheel moet terugbetalen is in dat geval een stuk lager. Voeg bijvoorbeeld je doorlopend krediet samen met de schuld van je creditcard en je roodstand van de bank en je hoeft in verhouding minder rente te betalen. Ook daarom is het dus aan te raden om je leningen over te sluiten om op die manier minder geld kwijt te zijn.