Daarvoor zijn al twee topmensen van die twee ict-leveranciers aangeklaagd. Dat is bij IBM senior vice-president Robert Mofat, tot deze officiële beschuldigingen beoogd opvolger van ceo Sam Palmisano. En bij Intel directeur Rajiv Goel, hoofd van de investeringstak van die chipmaker. Beide zijn meteen op non-actief gesteld.

Handel met voorkennis

De twee worden beschuldigd van het doorspelen van interne informatie, waaronder nog niet onthulde financiële resultaten, over de eigen ondernemingen. Daarnaast zouden ze ook bedrijfsinformatie over partners als Google, Sun Microsystems en AMD hebben gelekt aan de aandelenhandelaars.

Laatstgenoemde ict-bedrijf blijkt toch ook directer betrokken te zijn bij de aandelenfraude. Het zou voormalig ceo Hector Ruiz zelf zijn die informatie heeft gelekt naar het netwerk van bevriende beurshandelaren. Dit meldt de Wall Street Journal, op basis van ingewijde bronnen. In de officiële aanklacht van de Amerikaanse overheid wordt wel gewag gemaakt van een lek op hoog niveau binnen AMD, maar die wordt niet bij naam genoemd.

Afstoot AMD-fabrieken

De in 2008 door AMD gelekte informatie betrof de toen nog aankomende afstoot van de fabrieken van die chipproducent. Die faciliteiten zijn verkocht aan een joint venture die financiële steun geniet van investeringsfirma ATIC in de Arabische Emiraten, een staatsbedrijf van het emiraat Abu Dhabi.

Daarvoor is direct 3,3 miljard dollar betaald, inclusief de overname van een schuld van 1,2 miljard. De koper is toen ook een investeringsverplichting aangegaan van minstens 3,6 miljard, tot 6 miljard dollar. AMD-ceo Ruiz is meegegaan met de afgestoten productietak, die als zelfstandig bedrijf doorgaat, met Ruiz aan het roer.

Miljardair

Spil in dit web van informatietoespelers en aandelenhandelaars die ervan profiteerden, is volgens de Amerikaanse overheid investeerder Raj Rajaratnam. Die miljardair is directeur van hedge fund Galleon Group. Hij zou hebben samengewerkt met drie aandelenhandelaars bij andere banken, naast de twee topmannen bij IBM en Intel, en dus ook de topman bij AMD. De zes aangeklaagden ontkennen schuld. Ruiz en AMD geven geen commentaar.