Dat meldt de omroep op de eigen website. “VPRO steunt Wikileaks en heeft besloten om ook een mirror van de klokkenluiderssite te hosten." De omroep wil hiermee het recht op informatievrijheid steunen.

Informatievrijheid publieke taak

"Als Wikileaks uit de lucht gaat, zal dat een groot verlies zijn voor de persvrijheid en de vrijheid op het web. De VPRO wil benadrukken dat het aanbieden van deze informatie juist een taak is van de publieke omroep: "de bevolking van relevante informatie voorzien", aldus de VPRO, verwijzend naar de eigen mirror.

Voor het afgelopen weekend maakte de jongste publieke omroep, PowNed, al een statement door een mirror van Wikileaks op te tuigen. Het CDA protesteerde, de partij vindt het onacceptabel dat een publieke omroep een kopie van Wikileaks host. Het Commissariaat van de Media oordeelde vandaag dat omroepen zelf verantwoordelijk zijn voor zo'n actie, het zal daar niet tegen optreden.

New York Piratenmirror

Wereldwijd zijn er inmiddels bijna 1000 mirrors online, zelfs in de Verenigde Staten, waar een ware heksenjacht gaande is op de omstreden klokkenluidersite. De New Yorkse Piratenpartij is het voorbeeld van zijn Europese zusters gevolgd en heeft eveneens een mirror draaiende. De vraag is voor hoelang, want het domein staat geregistreerd bij en wordt gehost door GoDaddy, een Amerikaanse hostinggigant.

Overigens heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt dat de internationale World Press Freedom Day van 2011 in de VS plaatsvindt. Het ministerie verklaart dat het zich "zorgen maakt over de vastberadenheid van sommige overheden om individuen te censureren en het zwijgen op te leggen, en om de vrije stroom van informatie te beperken"

Geheimen

Geheime stukken, zoals die gelekt via Wikileaks, lijken daar echter niet onder te vallen; de Amerikaanse regering heeft de klokkenluiderssite praktisch vogelvrij verklaard. Minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken heeft de nieuwste Wikileaks-lekken al hard veroordeeld: "Het is een aanval op de internationale gemeenschap."