Chipmachinebouwer ASML uit Veldhoven verwacht over 2013 een omzet te halen van 5 miljard euro, honderden miljoenen meer dan tot nog toe verwacht. De belangrijkste aanjager is de mobiele markt, waardoor de vraag naar mobiele processors en geheugenchips blijft toenemen, meldt het concern.

Ook de afgelopen twee kwartalen ging het voor de wind en verkocht respectievelijk 25 en 34 nieuwe chipmachines. De geavanceerde lithografiesystemen kosten elk tientallen miljoenen euro per stuk.

Wet van Moore pushen

ASML heeft een pioniersfunctie in de chipsector en steekt zodoende enorme bedragen in research & development. Om die rol zeker te stellen haalde het concern vorig jaar Intel, Samsung en TSMC binnen als ‘klantinvesteerders’. Deze belangrijke chipfabrikanten pompten honderden miljoenen in een onderzoeksfonds voor nieuwe lithografietechnieken en namen bovendien een flink aandeel in het bedrijf.

Terwijl de chipmakers in de transitie naar het 14-20 nanometer proces zitten, zit ASML zit momenteel in het traject voor ontwikkeling van chips op 10 nanometer-technologie. In mei nam ASML branchegenoot Cymer over, die gespecialiseerd is in UV-lichtbronnen voor lithografieprocessen.