De Consumentenbond wil dat fabrikanten van smartphones en tablets eerlijk adverteren over de beschikbare netto opslagruimte die die apparaten hebben. Nu wordt vaak tot de helft van de opslagruimte in beslag genomen door het besturingssysteem en vooraf geïnstalleerde apps. Dat maakt een eerlijke vergelijking bij de aankoop van een toestel niet mogelijk.

Galaxy S4 komt er niet goed uti

“Bij populaire producten zoals de Samsung Galaxy S4 of de Apple iPad is er van de 16GB opslagruimte maar net 60 procent over voor eigen muziek, foto's en apps”, zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Smartphones met Windows erop laten het meest over van de opslagruimte, heeft de Consumentenbond ondervonden. Daarna geeft de iPhone de grootst beschikbare opslagruimte. Android-telefoons komen met minst gunstig uit de test.

De Google Nexus 4 en de Samsung Galaxy S4 laten zien dat er ook tussen Android-telefoons grote verschillen zijn, zegt de Consumentenbond. Google levert een kaal systeem, Samsung stopt de telefoon vol met eigen iconen, achtergronden en extra functies. “Daardoor blijft er van de 16 GB geheugen bij de Google 13 GB over en bij de Samsung maar 9 GB”, schrijft de Consumentenbond in de nieuwe Digitaalgids.