Pingdom heeft een overzicht gemaakt van de computers uit de periode 1940-1960. De foto's zijn prachtig, je ruikt de schroeiende elektronica en hoort het geratel van de relais.

Eén van de eerste computers, de Duitse Z3 was nog een relatief kleintje. Met zijn 10 Hz en een geheugen van 64 22bits registers was het in 1941 de state of the art. Vandaag de dag is zo'n stuk elektronica eigenlijk niet meer bruikbaar te noemen. De Z3 werd in de oorlog vernietigd. De grotere broer, de Z4, staat nog in het museum in München.

De ENIAC uit uit 1946 was van heel andere orde. Met zijn gewicht van 27 ton en immens stroomverbruik wist deze een kloksnelheid van maar liefst 100 kHZ te halen. Snel genoeg voor één berekening per 6 milliseconden. Die rekenkracht werd gebruikt voor het berekenen ballistische tabellen voor het artilleriegeschut van de Amerikaanse strijdkrachten. De machine had ook een klein nadeel. Het programmeren, door middel van schakelaars en stekkertjes, kon enige weken duren.

Het leuke van dit soort overzichten is dat ze ons er op wijzen welke technologische vooruitgang we de afgelopen 60 jaar hebben geboekt. Wat zou men over 60 jaar van onze hardware vinden?

Bron: Techworld