Iedereen die de Verenigde Staten wil bezoeken is verplicht van te voren zijn privégegevens vast te leggen in het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Die verplichting is er sinds begin 2009 en vervangt onder meer de beruchte groene kaarten die onderweg in het vliegtuig moeten worden ingevuld.

Het zo geheten Visa Waiver Program is volgens de Amerikaanse overheidsinstanties bedoeld om meer veiligheid te creëren. Bij binnenkomst in de Verenigde Staten wordt naar aanleiding van hetgeen mensen hebben ingevuld, aanvullende vragen gesteld door douanebeambten.

Data beschikbaar voor anderen

De gegevens worden opgeslagen in databanken en zijn voor ‘routinematig gebruik’ beschikbaar voor andere overheidsinstanties, zo zegt het privacystatement van ESTA. Een goedgekeurde aanvraag blijft twee jaar geldig, daarna moet er een nieuwe vastlegging van de privé-gegevens worden gedaan tegen een dan geldende vergoeding. Die is per 8 september vastgesteld op 10 dollar, vermeerderd met 4 dollar 'administratiekosten'.

De regering van Barack Obama wil de 10 dollar per reiziger besteden aan de oprichting van een Corporation of Travel Promotion. Dat moet juist zorgen dat het aantal bezoekers aan de Verenigde Staten flink gaat toenemen. Obama ziet daarin een mogelijkheid om 40.000 banen te creëren. Daarnaast verwacht de federale regering een toename in belastingen van 321 miljoen dollar per jaar.

'US is niet consistent'

De Europese Commissie is niet te spreken over de regeling. Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström zegt in een verklaring dat met de betalingsverplichting die alleen geldt voor reizigers die onder het Visa Waiver Program vallen, alleen Europeanen worden belast en dat ‘de maatregel niet consistent is met het voornemen van de Verenigde Staten de transatlantische mobiliteit te faciliteren’.