De Federal Trade Commission (FTC) kijkt naar de juridische verwikkelingen tussen Intel en Nvidia. Laatstgenoemde heeft al vragen gekregen van de beurswaakhond, laat het weten aan de Wall Street Journal. Het Amerikaanse antitrustonderzoek naar Intel is daarmee breder dan wat AMD, ook bij Europese antitrustautoriteiten, heeft aangekaart.

In Europa is Intel flink beboet, waarna het een grote schikking heeft getroffen met AMD. Die schikking, met een afkoopsom van 1,25 miljard dollar voor AMD, is wereldwijd geldig. Het Amerikaanse onderzoek loopt echter nog.

Eigen chipset eerst

Intel en Nvidia liggen overhoop over licenties op Intels x86-processors. Volgens de processorproducent mag Nvidia geen chipsets maken voor de nieuwe generatie Core i-processors. Die hebben een geïntegreerde geheugencontroller, een component dat tot voor kort in de systeemchipset zat.

Nvidia beschuldigt Intel ervan de chipsetproducent uit te sluiten, met oneerlijke handelspraktijken. De huidige licentieovereenkomst zou wel geldig zijn voor de nieuwe Core i-processors. Toch heeft Nvidia besloten de productie van chipsets voor Intel-chips stop te zetten, hangende de rechtszaak tegen Intel.

Ati al buitenspel

Nvidia-concurrent Ati is al buitengesloten door Intel. Die chipsetproducent is in 2006 gekocht door Intel-concurrent AMD. De licentieovereenkomst voor Ati om chipsets voor Intel-processors te maken, is toen niet verlengd. Voor de Core 2-processors van Intel zijn nog wel enkele Ati-chipsets uitgekomen. Voor de nieuwe Core i niet.