De Amerikanen hebben ook de uitlevering geëist van Kim Dotcom, de oprichter van Megaupload, en twee andere verdachten die in Nieuw Zeeland vastzitten. Dat schrijft de Washington Post. De uitleveringsverzoeken komen niet onverwacht. Megaupload was in januari immers al op verzoek van de Amerikaanse opsporingsdiensten neergehaald. Van der Kolk is de hoofdprogrammeur van Megaupload.

Twintig jaar cel

Volgens de Amerikaanse aanklagers hebben de vier verdachten zich schuldig gemaakt aan inbreuk op copyright door het faciliteren van miljoenen downloads via de website Megaupload. Daarmee zouden zij zich hebben verrijkt “over de ruggen van muziek- en filmmakers". De vier kunnen worden veroordeeld tot twintig jaar cel. Zover is het nog lang niet. De hoorzitting over de verzoeken tot uitlevering staat pas voor augustus op de rol. Tot dan blijven de vier onder huisarrest in Auckland.

De servers van Megaupload werden in januari offline gehaald op verzoek van de FBI. Maar liefst 630 servers stonden in Nederland, bij Leaseweb. De hoofdverdachten zijn in Nieuw Zeeland opgepakt, maar een van de verdachten ook in Nederland. Of de Verenigde Staten ook bij de Nederlandse autoriteiten een uitleveringsverzoek hebben ingediend, is nog onbekend.