Apple's vers aangekondigde Mac Mini is een antwoord op de jarenlange klaagzang van gebruikers die vroegen om een moderne, betaalbare kleine computer van Apple en heeft een vier tot zes core- Intel Coffee Lake-processor aan boord samen met een grotere en snellere opslagcapaciteit en werkgeheugen.

Deze verbeterde Mac Mini is vanaf 7 november beschikbaar en is de eerste concurrentie die mini pc-bouwers van Apple krijgen sinds vier jaar. Ook al is de basisprijs van 500 euro omhooggeschoten naar bijna 900 euro waardoor het voor andere fabrikanten een stuk makkelijker is geworden krachtigere hardware aan te bieden voor een lagere prijs.

Om je een beetje een idee te geven hoe groot die verschillen zijn, hebben we de specificaties van de Mac Mini naast die van de nieuwere Intel Hades Canyon NUCs:

Prestaties

Wij hebben de nieuwe Mac Mini nog niet uitgebreid aan de tand kunnen voelen met allerhande benchmarks, maar met de specificaties in de ene hand en de enkele tests die wij al wel konden doen kunnen we je al wel een indicatie geven wat je kan verwachten als je met deze computers aan de slag gaat.


Processoren

Als we kijken naar de kloksnelheden die Apple heeft genoemd in de specificaties kunnen we ervanuit gaan dat de apparaten een achtste generatie Coffe Lake Core i3 en i5-processor aan boord hebben en volwaardige desktopprocessoren zijn. Al kunnen we dat niet met zekerheid zeggen aangezien de foto op Apple's site embedded-processoren laten zien.

De hogere kloksnelheden zouden ervoor moeten zorgen dat de Mac Mini sneller zouden zijn dan de Hades Canyon NUC's, die zeker weten mobiele processoren aan boord heeft. De Core i7-8705G en Core i7-8809G zijn kleine krachtpatsers met vier en acht threads, maar als we kijken naar pure (klok)snelheid, leggen ze het toch af tegen de chips in de Mac Mini's.

Een face-off tussen een zes-core Mac Mini en de Hades Canyon NUC in multi-threaded-modus zal waarschijnlijk ook de Mac Mini als winnaar uit de bus laten komen. Bij een vergelijking tussen de quad-core Mac Mini en de Hades Canyon zal het minder makkelijk zijn een winnaar aan te wijzen, vooral omdat Apple tijdens een langere werklast de voorkeur kan geven aan koelere temperaturen en gaan throttlen.

GPU

Op processorgebied is het misschien om het even welke van de twee machines als winnaar uit de bus komt, maar als we kijken naar de geïntegreerde videochip is er een duidelijke winnaar. De Hades Canyon NUC veegt de vloer aan met de Mac Mini's Intel UHD 630.

De Mac Mini heeft geen discrete GPU aan boord en upgraden is ook niet mogelijk. Tenminste, Apple heeft wel aangekondigd de mogelijkheid te bieden Blackmagic's eGPU via een Thunderbolt 3-poort aan te kunnen sluiten op de Mac, maar dat maakt het geheel een stuk minder compact en handzaam.

De Kaby Lake G-processors in beide modellen van de Hades Canyon NUC zijn daarentegen voorzien van Radeon RX Vega M GPU's. Toen we in maart de high-end versie van de Hades Canyon NUC bespraken, konden we moderne AAA-spellen zoals PUBG op de RX Vega M GH zonder problemen spelen. De Hades Canyon NUC ondersteunt ook externe graphics via Thunderbolt 3, waardoor de NUC op dat gebied de Mac Mini overduidelijk verslaat.

Upgradebaarheid

Het uitbreiden/upgraden van mini pc's is altijd al een lastige taak geweest, maar voor Mac-eigenaren extra moeilijk. Ook in dit geval laat de NUC de Mac Mini ver achter zich. Het geheugen van de Mac Mini kan wel zonder al te veel problemen worden uitgebreid tot een maximum van 64 GB (tenminste, in theorie, we weten nog niet zeker of Apple het geheugen heeft vastgesoldeerd of niet) al zal je wel diep in de buidel moeten tasten als je dit door Apple wilt laten doen.

De Hades Canyon NUC daarentegen geeft je alleen de mogelijkheid opslag en RAM te vervangen of uit te breiden op een makkelijke manier. Het moederbord heeft twee M.2-aansluitingen voor SSDs en twee SO-DIMM-sloten voor je werkgeheugen. Dit systeem kan echter maximaal worden uitgebreid tot 32 GB RAM.

Poorten

Gelukkig heeft Apple de kunst van het weglaten niet toegepast op de Mac Mini. Het apparaat heeft vier Thunderbolt 3, twee USB 3.0 Gen 1 (5 Gbps) type A-poorten, een HDMI 2.0-aansluiting, een Gigabit ethernet poort en zelfs een koptelefoonaansluiting aan boord.

De vier Thunderbolt 3-poorten en de enkele HDMI 2.0-poort kunnen in totaal 2 schermen met een resolutie van 4096x2304 bij 60Hz plus één scherm met een resolutie van 4096x2160 bij een refreshrate van 60Hz aansturen, of één scherm met een resolutie van 5120x2880 op 60Hz en één scherm met 4096x2160 op 60Hz.

Niet slecht, maar Intel heeft meer poorten in het kleinere chassis van de Hades Canyon NUC weten te proppen: twee Thunderbolt 3, een USB 3.0 laadpoort, een USB 3.1 Gen 2 (10Gbps) Type A, een USB 3.1 Gen 2 (10Gbps) Type C, vier USB 3.0 Type A, twee HDMI 2.0a, twee Mini DisplayPort 1.2-aansluitingen, twee gigabit ethernet, een SD-kaartslot, en een 3.5mm stereo headset jack.

Je kan zes 4K-monitoren tegelijk aansluiten op de computer van Intel waarvan er 5 op 60 Hz draaien en eentje op 30 Hz. Alsof dat nog niet genoeg is heeft de NUC ook nog een I/O header aan boord die je nog eens twee USB 3.0, twee USB 2.0, CEC en front-panel-aansluitingen heeft. Met andere woorden, meer dan genoeg aansluitmogelijkheden, wederom een punt voor de NUC.

Beveiliging

Een van de grote kenmerken die Apple promoot voor de vernieuwde Mac Mini is de T2-beveiligingschip, een module die zorgt voor de versleuteling van de schijf en de opstartprocedure beschermt tegen manipulatie.

Pc's kunnen vergelijkbare functies bieden, maar op de Hades Canyon NUC is het geen eenvoudige oplossing. Omdat je zelf Windows of Linux moet installeren, moet je de optie Secure Boot in het UEFI-menu inschakelen. Je moet ook een SSD installeren die hardwareversleuteling ondersteunt en daarvoor beheersoftware installeren.

Prijs

De Mac Mini wordt geleverd in twee standaardconfiguraties, met de Core i3-versie vanaf 899 euro en de Core i5-versie vanaf 1249 euro. De eerste biedt 8 GB DDR4/2666MHz RAM en een 128 GB SSD, terwijl de tweede wordt geleverd met 8 GB DDR/2666MHz RAM en een 256 GB SSD. Deze prijzen zijn inclusief een volledig besturingssysteem (MacOS).

Met Apple kun je een van deze systemen aanpassen met meer RAM (16 GB, 32 GB of 64 GB) of een grotere PCIe SSD (256 GB, 512 GB, 1 TB of 2 TB). Op de website van Apple staat niet vermeld of de schijven AHCI of NVME zijn.

In tegenstelling tot de Mac Mini, die direct klaar is voor gebruik, wordt de Hades Canyon NUC meestal verkocht als een bare-bones kit die je zelf moet uitrusten met RAM en opslag. Momenteel wordt de Core i7-8705G model gaat voor ongeveer 750 euro, terwijl de Core i7-8809G model kan worden gevonden voor 912 euro.

Daarnaast zal je nog eens ongeveer 60 euro voor 8GB RAM moeten toevoegen; ongeveer 50 euro voor een 256GB M.2 PCIe-NVMe SSD kwijt zijn. Daarnaast moet je, als je Windows gaat gebruiken niet vergeten een Windows-licentie aan te schaffen.

Je zal voor je hardware ongeveer 860 euro kwijt zijn voor de Core i7-8705G versie met vergelijkbare specificaties als de Core i3 Mac Mini, en ongeveer 1025 euro voor de Core i7-8809G versie met vergelijkbare specificaties als de Core i5 Mac Mini.

Het kan uiteraard goedkoper als je voor een iets grotere oplossing gaat die je helemaal zelf samen gaat stellen, maar daar kijken we nu niet naar (dat bewaren we wellicht voor een andere keer).

Op de laatste pagina: welke is de beste?

Maar welke is nou beter?

De hamvraag, waar kan je beter voor gaan? Het vergelijken van een Intel NUC is misschien een beetje appels met peren vergelijken aangezien het om een semi-zelfbouw-pc gaat versus een kant en klaar Apple-product. Zoals bij vele vergelijkingsartikelen is het beste antwoord: het hangt er vanaf.

Wat ga je doen met de computer? Als je er voornamelijk op gaat gamen is de NUC de betere oplossing. Wil je wat zwaarder werk doen op je kleine computer, dan maakt het niet zoveel uit voor welk je systeem je gaat en wordt het vooral een smaakding. Gaat het je vooral om het besturingssysteem en de software, dan is de Mac Mini uiteraard de beste keuze. Tuurlijk, je kan wel Hackintosh-capriolen gaan uithalen op je NUC (er zijn al gebruikers die dat voor elkaar hebben gekregen), maar dat is een juridisch grijs gebied en nog maar de vraag of het de moeite waard is.

Mocht het prijstechnisch nog te dichtbij elkaar liggen, kan je ook nog kijken naar de Zotac Magnus-computers hier, hier en hier. Deze systemen hebben wel een 7e generatie Intel-processor aan boord, maar dat mag de pret niet drukken en qua prestaties komen ze aardig mee.