Door het bedrijfsonderdeel toch in de boeken op te nemen tegen een waarde van 2,4 miljard dollar en later GlobalFoundries 1,5 miljard dollar te betalen voor een overname, misleidde het aandeelhouders, zo wordt gesuggereerd.

IBM niet helemaal netjes?

Volgens de betreffende aandeelhouder, volgens The Register gaat het om een Amerikaans pensioenfonds, zorgde het moedwillig verkeerd taxeren van de noodlijdende chipsdivisie voor een onnodig hoge aandelenprijs. Als IBM echt eerlijk was geweest, zo redeneert de aanklager die IBM nu voor het gerecht sleept, had het de divisie voor een negatief bedrag geïndexeerd.

IBM verkocht in oktober vorig jaar zijn chips GlobalFoundries met een verlies van 1,2 miljard euro. Het feit dat geen enkele partij met meer dan 1 miljard dollar over de brug wenste te komen voor het veel hoger gewaardeerde onderdeel, is volgens de aanklager voldoende bewijs dat IBM zelf ook wist dat het een veel te rooskleurig beeld schetste.

Opvallende gang van zaken

Er waren eerder waarschuwingssignalen. Zo had GlobalFoundries eigenlijk alleen interesse in de patenten en de expertise van Big Blue en niet in de fabrieken. Toch kreeg het bedrijf ze allebei in bezit, met geld toe cadeau. Toen eenmaal duidelijk werd dat IBM fors verlies ging boeken op de divisie, verloor het aandeel in twee dagen tijd 18 miljard dollar op de beurs. Later dit jaar zal een rechter in New York over de zaak oordelen.

GlobalFoundries produceert onder andere chips voor AMD. Foto: Wikipedia CC.