AMD lijkt eindelijk terug te slaan met zijn nieuwe chips. De (Ry)Zen chips vegen op papier de vloer aan met Intel's i7-processoren. Of dat in de praktijk ook zo is moet nog blijken, maar de hype is er in elk geval. Het zal je waarschijnlijk ook opgevallen zijn dat AMD steeds minder vaak de naam Zen hanteert en des te vaker voor Ryzen gaat. Wij vroegen het aan John Taylor, van de marketing-afdeling van AMD, en het antwoord was simpeler dan we dachten:

Mike Clark, een engineer die zich bezighield met het ontwerp van de architectuur van de nieuwe processor, noemde deze "Zen" vanwege de balans die bepaalde aspecten van het ontwerp hadden. Fans die het proces al een tijdje volgden waren ontzettend blij met de naam maar helaas moest AMD toch kiezen voor iets anders.

De naam is moeilijk te patenteren. In Amerika moet een merknaam "sterk" en uniek zijn. Het woord "Zen" wordt al in talloze apparaten en producten gebruikt. Zelfs AMD's eigen medewerkers hebben producten waar de naam "Zen" in voorkomt (de Asus ZenFone bijvoorbeeld). De fabrikant moest dus een andere naam zoeken.

Ruimtenerds

AMD werkt, net als veel andere bedrijven, met bedrijven die zich specialiseren in het bedenken van productnamen. Er werd flink gebrainstormd en een van de woorden die naar voren kwam was "Horizon". "HO" werd verwijderd en Rizon bleef over. Deze naam bleef goed hangen bij medewerkers en mensen buiten AMD. Maar Tylor vond de naam nog niet helemaal lekker "voelen". Het concept van een nieuw platform dat je naar "the next horizon of computing" brengt klonk wel lekker.

Ondertussen begonnen de ruimtefans binnen AMD de naam te associëren met de New Horizons probe die langs Pluto vloog in 2015. AMD vond dat een goed idee en bracht de naam "New Horizon" naar buiten in de webcast van december 2016, de Zen architectuur werd doen officieel onthuld.

Tylor was een groot fan van de Pluto link maar wilde daar nog iets aan toevoegen. "Ok, we hebben nu 'Zen' en 'Rizon', twee woorden waar wij van houden. Laten we wat rommelen met deze twee woorden en kijken waar wij op uitkomen." Er was echter een probleem met het samenvoegen van deze twee termen...

Als AMD de naam "Rizen" zou gebruiken, is de kans groot dat consumenten het gaan uitspreken als "risen" waardoor "Zen" en "Horizon" beide hun kracht en betekenis verliezen. "Wij vervingen de "i" voor een "y" en maakten een "testverpakking" en keken hoe het werd ontvangen," aldus Taylor.

"Elke keer als wij naar het woord keken kregen wij een gevoel van snelheid en het idee dat deze term ook makkelijk op de zijkant van een ruimteschip op weg naar Mars zou kunnen staan, AMD had z'n naam gevonden."

Een render van de New Horizons probe
Op de volgende pagina: Nu nog een bijbehorend logo

Een symbool van perfectie: Ryzen's enso

Er zit meer achter het beeldmerk van AMD's nieuwste processor. De cirkel achter het logo is een enso, een gesloten of deels open cirkel in de Japanse kalligrafie. Uiteraard is er ook een Zen-connectie. Een gesloten cirkel representeert perfectie, terwijl een open cirkel verdere ontwikkeling en groei symboliseert.

AMD ziet de enso als een "enkele ongebroken creatieve streek", een vertegenwoordiging van de menselijke creatieve geest.

Het laatste element is het lettertype, zelfs daar is lang en hard over nagedacht. "Het font hecht zich aan de Zen principes. Het is symmetrisch van begin tot eind. Ons team heeft dat logo in-house ontworpen," zegt Taylor.