Converged en Hyper Converged zijn in mijn ogen voor IT infra wat de iPhone is geweest voor de smartphonewereld: een totaalervaring die door de eenvoud meer is dan de som der onderdelen en die het gebruik zoveel makkelijker maakt. Met converged en Hyper Converged krijg je een geïntegreerde oplossing van server, storage, netwerk en software die perfect is afgestemd en vanaf moment één gewoon werkt zoals je mag verwachten.

Wat is Hyper Converged

Hyper Converged gaat nog een stapje verder dan traditionele converged oplossingen door storage, SAN fabric, en compute ook fysiek samen te smelten. Daarbij maakt het gebruik van de ontwikkelingen op gebied van Software Defined en virtualisatie. En dankzij de ontwikkelingen op SSD- en CPU-gebied is performance in de regel geen vraagstuk meer en gaat het meer dan ooit om gebruiksgemak. Met Hyper Converged kun je zo al op kleine schaal optimaal profiteren van een enterprise-waardige oplossing, terwijl de instap bij de traditionele converged oplossingen vaak een stuk hoger ligt.

Als je Servers, storage en networking van verschillende leveranciers bij elkaar gaat zoeken, dan zoek je per onderdeel naar het "beste". Alleen maak je daarmee de totaaloplossing eigenlijk ondergeschikt. Om te beginnen moet je vaak dagen of zelfs weken uittrekken om al die losse onderdelen te integreren. Maar dat is slechts één van de problemen die je je op de hals haalt.

Zo is het updaten en onderhoud van zo'n bij elkaar geshopt systeem vaak een nachtmerrie, waarbij alle support matrixes naast elkaar gelegd moeten worden. En op het moment dat er een probleem is neemt niemand de verantwoordelijkheid en wijst iedereen naar een ander. Er zijn voorbeelden te over waarbij men met name bij het updaten tegen problemen aanloopt. Alles houdt namelijk verband met alles en het is maar net de vraag of de storageleverancier dezelfde versies ondersteunt als de serverleverancier. Toch moet je updaten, want als je te ver gaat achterlopen krijg je geen support meer.

Verder heb je voor deze systemen specialistische kennis nodig, die intern niet altijd voorhanden is en vaak extern ingekocht moet worden met bijbehorend prijskaartje. Tot slot loop je met uitbreidingen vaak aan tegen verborgen limieten, waardoor een instap storage-array al snel te klein blijkt. Het is dan ook helemaal niet raar dat veel MKB-bedrijven de traditionele storage-arrays, en dan met name SAN-infrastructuren, ervaren als een zware last voor de organisatie.

Natuurlijk wil ik niet zeggen dat je zomaar blind voor een gestandaardiseerd-systeem moet gaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit voor de meeste MKB-organisaties een hele goede prijs-kwaliteit zal leveren. Als je gevirtualiseerd bent op Hyper-V of VMware (bij HPE komt daar op termijn ook KVM bij) en 2 of meer servers hebt, kun je het jezelf veel makkelijker maken als je kiest voor standaardisatie in de vorm van een Hyper Converged systeem.

Met een Hyper Converged systeem van gestandaardiseerde, geteste en geverifieerde bouwblokken wordt je infrastructuur drastisch vereenvoudigt. Zo'n oplossing is over het algemeen in 15 minuten opgezet of uitgebreid. Ook heb je één centrale managementinterface en één supportkanaal voor hardware, software en hypervisor. Updaten gaat bij ons van HPE bijvoorbeeld in drie klikken op basis van een door ons samengesteld update-pakket. En door de software defined storage-laag is het systeem lineair schaalbaar qua capaciteit en performance. Een kind kan de was doen. Je hebt geen specialistische kennis nodig, een VMware- of Hyper-V-generalist kan de volledige hardware-stack beheren.

Daarnaast zijn er extra's die het systeem in het gebruik makkelijker maken. Zo bieden wij een self-service portaal dat de IT-organisatie in staat stelt om verschillende groepen (bijvoorbeeld ontwikkelaars) binnen hun bedrijf zelf VM'tjes te laten uitrollen, op basis van de door de IT-organisatie gedefinieerde OS-images en VM-profielen. Zo heb je in een handomdraai een eigen omgeving met cloud-ervaring.

Het wordt niet alleen eenvoudiger. Je krijgt voor minder geld ook een heleboel meerwaarde: een systeem van enterprise-niveau, dat je ook nog heel gemakkelijk kunt opschalen. Ik maak me sterk dat er maar heel weinig MKB'ers zijn die hogere eisen hebben. Precies daarom moet je als MKB-bedrijf naar mijn mening altijd Hyper Converged overwegen. Als het voldoet scheelt het je enorm in de portemonnee, zorgen en tijd.

Klik hier voor meer informatie over de hyper converged oplossingen van HPE.