Beide spelcomputers hebben een op de rest van de spelcomputer afgestemde octocore CPU van AMD aan boord. Ook de Radeon GPU's zijn van AMD afkomstig. Maar ondanks dat deze goed verkopende consoles door AMD worden aangedreven, heeft de chipfabrikant het moeilijk. AMD is nog slechts 1,8 miljard dollar waard; een fractie in vergelijking met de 5,4 miljard dollar die AMD in 2006 nog betaalde voor grafisch specialist ATI.

Verdere misère

De laatste generatie grafische kaarten van AMD doen het goed, maar niet briljant, waardoor Nvidia een flinke voorspong houdt. Op gebied van CPU's blijft Intel heer en meester en op mobiel gebied heeft AMD al helemaal niets in de melk te brokkelen.

Ondertussen betaalt Microsoft vrolijk 100 dollar per gefabriceerde Xbox One aan AMD. Omdat het tot nog toe al meer dan 12 miljoen Xboxen verkocht, leert een snelle berekening dus dat Microsoft intussen al 1,2 miljard dollar aan AMD heeft betaald. Trek je die lijn door, dan heeft Microsoft binnen enkele maanden al meer dollars aan AMD overgemaakt dan de chipfabrikant überhaupt waard is. Hoogste tijd voor een overname! Aan hiervoor benodigde dollars bij Microsoft geen gebrek: naar verluidt heeft Microsoft meer dan 95 miljard dollar in kas.

...En dan?

Microsoft zou met de deal op termijn goedkoper uit zijn voor productie van Xbox consoles en bovendien flink wat centen van Sony ontvangen. Daarna zou het met AMD de Lumia telefoons en Surface hybride tablets van CPU- en GPU-power kunnen voorzien of het bedrijf gewoon weer dumpen; net zoals het vorig jaar met Nokia (deels) deed. (Mocht Microsoft het Amerikaanse bedrijf niet kopen, dan lijkt concurrent Qualcomm overigens de belangrijkste gegadigde.)