Iets meer dan de helft meldt dat het aantal wachtwoorden gelijk is gebleven, terwijl slechts 12% een daling rapporteert. Dat blijkt uit cijfers van Citrix Systems, de marktleider op het gebied van application delivery infrastructure. “Het is zorgwekkend om te zien dat de wachtwoorden-wirwar alleen maar lijkt toe te nemen”, aldus Rob van der Hoeven, area vice president bij Citrix Systems Benelux. “Dit is funest voor de productiviteit: bij grote organisaties hebben sommige IT’ers een dagtaak aan het helpen van gebruikers die wachtwoorden verloren zijn. Ook de beveiliging komt in het geding, omdat mensen noodgedwongen papieren lijstjes met wachtwoorden gaan maken.”

Volgens André Zielinski van het Maldense Softstar Automatisering – dat zakelijk IT-systemen beheert – herkent de problematiek. De wirwar aan wachtwoorden levert zowel hem persoonlijk als Softstar veel problemen op. Zijn eigen oplossing was vrij simpel: “Ik heb er in het verleden veel last van gehad. Zodanig dat ik voor mij persoonlijk een bestandje heb gemaakt, met een wachtwoord erop, waar al mijn wachtwoorden in staan, en het wachtwoord van dat bestandje heb ik bij mij thuis op een sticker tegen de koelkast geplakt.”

Volgens Zielinski hebben de systeembeheerders van Softstar veel last van extra werk door alle problemen rondom wachtwoorden. “Vooral als je iedere maand het wachtwoord moet veranderen, of wanneer gebruikers een dubbel wachtwoord hebben. ‘Welk wachtwoord hoort nou ook eens bij wat, en welke moet ik nu wijzigen?’”

Er bestaan al enige tijd IT-systemen die de wachtwoordenproblematiek uit handen van de gebruiker nemen, maar het onderzoek wijst uit dat deze zogeheten Single Sign-On software nog weinig gebruikt wordt: slechts 11% van de Nederlandse respondenten en 10% van de deelnemers uit België en Luxemburg werkt momenteel met slechts één wachtwoord.

Bedrijven lijden niet alleen schade doordat systeembeheerders extra tijd kwijt zijn. Het komt volgens Van der Hoeven regelmatig voor dat

werknemers sommige applicaties helemaal niet meer gebruiken, omdat ze hun wachtwoord kwijt zijn en geen zin of tijd hebben om het opnieuw aan te vragen. “Dat is natuurlijk weggegooid geld.”

Citrix Systems ondervroeg bijna 350 zakelijke computergebruikers, waarvan ongeveer tweederde uit Nederland, over het wachtwoordbeleid in hun organisatie. Daaruit kwam naar voren dat bijna driekwart van de gebruikers meer dan 3 wachtwoorden moet onthouden om toegang te krijgen tot zakelijke applicaties. Bij 19% van de Nederlandse en 24% van de Belux-organisaties kwam het aantal wachtwoorden zelfs uit op 6 tot 10.

Bron: Techworld